«Σπίτι που δεν το βλέπει ήλιος, το βλέπει ο γιατρός…»
Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, ο ήλιος, τα φυτά, τα ζώα, αλλά και φάρμακα, προϊόντα της σύγχρονης βιομηχανίας είναι αναμφισβήτητα στοιχεία αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας στο σπίτι. Το σπίτι μας, ο χώρος που ζούμε και περνάμε πολλές ώρες κάθε μέρα μπορεί κάποιες φορές να “κρύβει” κάποιους κινδύνους για την υγεία μας. Κι αυτό κυρίως γιατί συχνά ξεχνάμε ή παραβαίνουμε κάποιους αυτονόητους κατά τα άλλα κανόνες υγιεινής διαβίωσης.
Ακούμε σήμερα και διαβάζουμε πολλά. Μεγάλη συζήτηση γίνεται διεθνώς για τους κινδύνους από ποικίλα χημικά και άλλα αλλεργιογόνα, για τη δηλητηρίαση από μόλυβδο, το ραδόνιο κλπ. και καταρτίζονται προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης. Ας δούμε κάποιους από τους κινδύνους αυτούς και μερικές πρακτικές οδηγίες για να τους αποφύγουμε.
Κάπνισμα στο σπίτι
Είναι σε όλους πλέον γνωστοί οι κίνδυνοι του καπνίσματος για την υγεία μας. Νοσήματα του αναπνευστικού, από βρογχίτιδα, εμφύσημα μέχρι καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος σχετίζονται πλέον αιτιολογικά με το κάπνισμα. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν υπάρχουν μόνο για τον καπνιστή, αλλά και για άλλα άτομα που ζουν στο σπίτι, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που γίνονται έτσι αυτό που λέμε “παθητικοί καπνιστές”. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο της εγκύου.
Αποφύγετε ή τουλάχιστον, περιορίστε, το κάπνισμα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες.
Πλαστικά και συνθετικές ύλες
Πλαστικά και συνθετικές ύλες, που έχουν αντικαταστήσει φυσικά υλικά όπως το “μαλλί”, το “ξύλο”, το “χαρτί”, ακόμη αρκετά καθαριστικά, αποσμητικά, απορρυπαντικά κλπ μπορούν να αποβούν αλλεργιογόνα προκαλώντας ή επιδεινώνοντας κοινές αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα, δερματίτιδες κτλ. Αν και τα προϊόντα αυτά είναι ευρείας κυκλοφορίας σήμερα και ελέγχονται από διεθνείς οργανισμούς που θέτουν προδιαγραφές ασφαλείας, καλό θα ήταν να αποφεύγονται υπερβολές στη χρήση τους.
Χρησιμοποιείτε πλαστικά και συνθετικές ύλες μόνο όπου είναι απαραίτητα (χωρίς υπερβολές).
Νερό – σύστημα ύδρευσης
Το νέρο είναι “πηγή ζωής”. Το σύστημα ύδρευσης στις μεγάλες πόλεις ελέγχεται έτσι ώστε το νερό να είναι καθαρό και ασφαλές. Σε περίπτωση που αυτές οι προδιαγραφές δεν τηρούνται, νερό που περιέχει μεγάλες ποσότητες αλάτων ή είναι μολυσμένο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες ή (σε μακροχρόνια βάση) νοσήματα των νεφρών. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να προηγείται έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το νερό που πίνουμε θα πρέπει πάντα να ελέγχεται, αν δεν προέρχεται από ασφαλές δίκτυο.
Συνθήκες αερισμού
Ο αέρας στο σπίτι θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά. Λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα, όπως η γρίππη, προβλήματα όρασης, όπως επιπεφυκίτιδες που επιβαρύνονται από τη σκόνη, αλλά και πολλές αλλεργικές εκδηλώσεις μπορούν να μειωθούν, αν ο αέρας του σπιτιού μας ανανεώνεται τακτικά.
Αερίζετε τακτικά το σπίτι κάθε μέρα.
H τηλεόραση και οι επιπτώσεις της
Η τηλεόραση είναι πλέον παρούσα σε κάθε σπίτι. Καθημερινά ενημερώνει, ψυχαγωγεί, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στον σύχρονο τρόπο διασκέδασης και επικοινωνίας.
Ωστόσο οι πολλές ώρες τηλεθέασης μπορεί να “κουράσουν” τα μάτια, δημιουργώντας έτσι προβλήματα όρασης και πονοκεφάλους, ιδιαίτερα αν βλέπουμε τηλεόραση από κοντά και με σβηστό φως.
Βλέπετε τηλεόραση από απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρα και με ικανό φωτισμό.
Πέρα από ενδεχόμενες οργανικές βλάβες, η τηλεόραση σήμερα, ως βασικό μέσο ενημέρωσης, κατορθώνει με την μαγεία της εικόνας και την ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας να διαμορφώνει συνειδήσεις. Η καταιγιστική υπερπληροφόρηση μπορεί ενδεχομένως να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό.
Περιορίστε τις ώρες τηλεθέασης. Γίνετε επιλεκτικοί και περισσότερο κοινωνικοί. Η πραγματική ζωή είναι “εκεί έξω”.
Internet
Το Internet είναι κομμάτι της ζωής μας πλέον, άρα και κομμάτι της ζωής των παιδιών μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά θα πρέπει να προστατευθούν από ακατάλληλο περιεχόμενο. Τα φίλτρα που είναι γνωστά με την ονομασία γονικός έλεγχος μπορούν να βοηθήσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι απαγορεύσεις μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το Internet απλά απεικονίζει τον πραγματικό κόσμο που ζούμε και την κοινωνία που χτίζουμε, άλλοτε με σωστό και άλλοτε με λάθος τρόπο. Η ειλικρινής επικοινωνία με τα παιδιά, που «έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη.
Φάρμακα (σαν αίτιο δηλητηριάσεων)
Στα περισσότερα σπίτια σήμερα υπάρχουν φάρμακα, από κοινά παυσίπονα μέχρι φάρμακα για χρονίως πάσχοντες (ειδικά αν στο σπίτι ζουν ηλικιωμένοι ή άτομα με χρόνια νοσήματα). Τα φάρμακα αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες δηλητηριάσεων, όταν ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα από μικρά παιδιά. Γι αυτό θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος ασφαλές και μακρυά από παιδιά.
Τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι προσιτά στα παιδιά.
Κατοικίδια ζώα
Οι μικροί μας φίλοι, γάτες, σκύλοι, ωδικά πτηνά δίνουν τη δική τους χαρούμενη νότα σε πολλά σπίτια. Ωστόσο σαν ζωντανοί οργανισμοί ενδέχεται να προσβληθούν από κάποιες ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι δυνατόν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Από τις λιγότερο σοβαρές είναι κάποιες δερματίτιδες και μυκητιάσεις. περισσότερο σοβαρές ο εχινόκοκκος και η λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ).
- Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να εμβολιάζονται τακτικά και να παρακολουθούνται από κτηνίατρο
- Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό, ιδιαίτερα αν υπάρχουν κατοικίδια ζώα στο σπίτι
Διαβάστε επίσης
- Φροντίστε το στόμα του σκύλου σας
- Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Παιδική παχυσαρκία: αυξάνει επικίνδυνα
- Κρύα χέρια και πόδια
Σπούδασα στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Ειδικεύτηκα στην Παθολογία στο Νοσοκομείο “Ο Ευαγγελισμός”. Για περισσότερο από 15 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με την Πληροφορική και ειδικότερα με τις εφαρμογές Internet. Έχω ιδρύσει την Εταιρία MediSign (ανάπτυξη web εφαρμογών για το χώρο της Υγείας). Το Care είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της.