Το γάλα, δεν είναι τυχαία η πρώτη και αποκλειστική τροφή που λαμβάνουν τα θηλαστικά μετά τη γέννησή τους και για τους πρώτους μήνες της ζωής. Αποτελεί, πλήρη τροφή παρέχοντας πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιπίδια, υδατάνθρακες, αλλά και μέταλλα όπως ασβέστιο και φωσφόρο και βιταμίνες Α και D. Η κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νηπιακή έως και την τρίτη ηλικία. Και ενώ αποτελεί καλή πηγή τόσων θρεπτικών συστατικών, η κατανάλωσή του και ιδιαίτερα στη χώρα μας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο ανταγωνισμός με άλλα προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα energy drinks, οι χυμοί και άλλα σακχαρούχα ποτά, έχει κάνει το γάλα να μην αποτελεί ένα ‘trendy’ ποτό.
Το γάλα δεν είναι μόνο απαραίτητο για τα παιδιά και τους έφηβους αλλά και για τους ενήλικες, για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Ενα μεγάλο ποσοστό κοριτσιών ηλικίας 15-18 αλλά και νεαρών γυναικών δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου.
Ενα ποτήρι γάλα ημερησίως, θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά. Ενα ποτήρι (200ml) από πλήρες γάλα παρέχει 224mg ασβεστίου και μόλις 136 θερμίδες. Και αν οι θερμίδες σας ακούγονται πολλές, υπάρχουν και προτάσεις για όσους μετρούν τις θερμίδες τους.
Το ημίπαχο γάλα με μόλις 98 θερμίδες ανά ποτήρι παρέχει 244mg ασβεστίου, ενώ το άπαχο γάλα, δηλαδή το πλήρως αποβουτυρωμένο παρέχει 248mg ασβεστίου, με ενεργειακή αξία που δεν ξεπερνά τις 70 θερμίδες ανά ποτήρι.
Οσον αφορά τις προτεινόμενες τιμές ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου, τα παιδιά ηλικίας 4-6 πρέπει να προσλαμβάνουν 450mg, τα παιδιά ηλικίας 7-10 550mg ενώ για τους ενήλικες η τιμή είναι 700mg.
H περίοδος της ζωής, όπου οι ανάγκες για ασβέστιο όπως και για τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο ζενίθ, είναι η εφηβεία (11-18 ετών). Για τα έφηβους, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου φτάνει τα 1000mg ενώ για τις έφηβες τα 800mg.
Η εφηβεία αποτελεί και την πιο επικίνδυνη περίοδο για την ανάπτυξη διαταραχών που σχετίζονται με τη διατροφή, ενώ οι έφηβοι αποτελούν και το βασικό ‘target group’ της βιομηχανίας παραγωγής έτοιμου φαγητού, αναψυκτικών και διάφορων τροφών τύπου σνακ, που προσφέρουν μόνο κενές θερμίδες στον οργανισμό.
Μέχρι την ηλικία των 17 ετών, σχηματίζεται περίπου το 90% της οστικής πυκνότητας που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά και τους έφηβους να προσλαμβάνουν επαρκείς δόσεις ασβεστίου.
Επιπλέον το αγελαδινό γάλα περιέχει, συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, έναν τύπο πολυακόρεστου λιπαρού οξέος, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών επιστημόνων.
Ας βάλουμε λοιπόν το γάλα στο καθημέρινό μας διαιτολόγιο, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Και για όσους δε δηλώνουν φίλοι του είδους, πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση των υπόλοιπων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Διαβάστε επίσης
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.