Η ghrelin, η ορμόνη της όρεξης, που πρόσφατα ανακάλυψαν οι επιστήμονες και της οποίας τα επίπεδα αυξάνονται πριν από ένα γεύμα και μειώνονται μετά το τέλος του γεύματος, φαίνεται ότι δε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στα παχύσαρκα άτομα, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Σύμφωνα με την έρευνα τα παχύσαρκα άτομα έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης ghrelin, από το μέσο όρο, σε κατάσταση πείνας, ενώ τα επίπεδα αυτά δε μεταβάλλονται ακόμα και μετά τα γεύματα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 13 άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος και 10 παχύσαρκα άτομα, τόσο σε κατάσταση πείνας όσο και μετά από γεύμα.
Εκτός από τα επίπεδα της ορμόνης ghrelin, οι επιστήμονες μέτρησαν και τα επίπεδα της λεπτίνης ή ορμόνη της παχυσαρκίας όπως την ονομάζουν, προκειμένου να διαπιστώσουν και τη σχέση των δύο αυτών ορμονών.
Σε κατάσταση πείνας τα άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος είχαν σχεδόν διπλάσια επίπεδα της ορμόνης ghrelin, στο αίμα, σε σχέση με τα παχύσαρκα άτομα.
Μετά από γεύμα ενώ στα άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος τα επίπεδα της ορμόνης ghrelin, στο αίμα, μειώνονταν κατά 40%, κάτι ανάλογο δεν παρατηρήθηκε στα παχύσαρκα άτομα.
Ετσι λοιπόν τα παχύσαρκα άτομα, στα οποία δε μεταβάλλονται τα επίπεδα της ορμόνης, πιθανόν να νιώθουν πείνα ακόμα και μετά από τα γεύματα και κατά συνέπεια να τρώνε πολύ περισσότερο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η επίδραση της ορμόνης ghrelin, μπορεί να κάνει κάποια άτομα να καταναλώνουν περισσότερη τροφή, αυξημένη ακόμα και κατά το ένα τρίτο.
Διαβάστε επίσης
- Δεν εισήχθησαν στην Ελλάδα προϊόντα με την επικίνδυνη ορμόνη
- Ερευνες στην Ευρώπη για την απαγορευμένη ορμόνη
- Νέα ορμόνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία
- Απομονώθηκε η ορμόνη της πείνας
- Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.