Περισσότερα από 2000 παιδιά από την Αλβανία έχουν πέσει θύματα της διακίνησης προς την Ελλάδα, ενώ το 80% των θυμάτων της διακίνησης από την Αλβανία είναι έφηβοι κάτω των 18 ετών. Το 10%-30% των εκδιδομένων γυναικών της περιοχής είναι ανήλικες, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης.
120.000 νεαρά κορίτσια και γυναίκες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του εμπορίου γυναικών με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως μέσω των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση. Δέκα χιλιάδες γυναίκες από τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ στη Βοσνία, με τις γυναίκες ηλικίας 18 ετών να συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των εμπόρων.
Η έκθεση επισημαίνει όμως ότι αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των παιδιών κάτω των 18 ετών τα οποία πέφτουν θύματα της διακίνησης με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή την καταναγκαστική εργασία.
Η έκθεση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, της UNICEF και του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η έκθεση εξετάζει το εμπόριο ανθρώπων, το οποίο ελέγχεται από ορισμένα από τα σημαντικότερα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως και εστιάζεται σε οκτώ χώρες: την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Γιουγκοσλαβία, την ΠΓΔΜ, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διακίνηση αγοριών για σεξουαλική εκμετάλλευση, παρά τις πληροφορίες ότι αγόρια διακινούνται προς τη βιομηχανία του σεξ της δυτικής Ευρώπης και την εμπορία οργάνων.
Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπορία ανθρώπων θεωρείται στις χώρες της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης πρόβλημα μετανάστευσης και όχι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που οδηγεί τις αρχές να αντιμετωπίζουν τα θύματα ως εγκληματίες.
Μόνον το 35% των θυμάτων της διακίνησης αυτής έχουν θεωρηθεί θύματα και μόνο στο 7% έχει παρασχεθεί βοήθεια και υποστήριξη.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.