Ικτερος

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Ικτερος ονομάζεται η κιτρινωπή χρώση των ιστών του σώματος, τόσο του δέρματος όσο και των εσωτερικών οργάνων και είναι αποτέλεσμα της παρουσίας μεγάλων ποσοτήτων χολερυθρίνης στα εξωκυττάρια υγρά. Φυσιολογικά η τιμή της χολερυθρίνης στο πλάσμα είναι 0,5 mgr/100ml. Σε παθολογικές καταστάσεις όμως μπορεί να φθάσει τα 40mgr/ 100 ml.

Σχηματισμός χολερυθρίνης

Τα ερυθροκύτταρα έχουν μέσο όρο ζωής 120 ημέρες περίπου. Στο τέλος της ζωής τους, γίνονται εύθραυστα και απελευθερώνουν αιμοσφαιρίνη, η οποία φαγοκυτταρώνεται (καταστρέφεται) από ειδικά κύτταρα του οργανισμού. Η αιμοσφαιρίνη διασπάται σε σφαιρίνη και αίμη. Ο δακτύλιος της αίμης μετατρέπεται σε χολερυθρίνη, η οποία απελευθερώνεται στο πλάσμα. Στις επόμενες ώρες η χολερυθρίνη απορροφάται από τα ηπατικά κύτταρα, από τα οποία τελικά απεκκρίνεται στη χολή.

Αίτια ίκτερου

1. Αυξημένη καταστροφή ερυθροκυττάρων, οπότε συνυπάρχει και αυξημένη απελευθέρωση χολερυθρίνης στο πλάσμα (αιμολυτικός ίκτερος).
2. Απόφραξη των χοληφόρων πόρων, όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανεμπόδιστη έκκριση της χολερυθρίνης στο έντερο (αποφρακτικός ίκτερος)
3. Βλάβη των ηπατικών κυττάρων (ηπατοκυτταρικός ίκτερος)

Διαβάστε επίσης