Ενα ιδιότυπο “εκστρατευτικό” σώμα από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια χρησιμοποίησαν επιστήμονες από το Karolinska Institute στη Σουηδία, προκειμένου να περιορίσουν τον πληθυσμό τερηδονογόνων μικροβίων που αποικούν την στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να μειώσουν την επίπτωση της τερηδόνας σε πειραματόζωα.
Είναι γνωστό ότι ο μεταβολισμός των σακχάρων που εμπεριέχονται στις τροφές από διάφορα μικρόβια και ιδίως από τον στρεπτόκοκκο Mutans, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων τα οποία καταστρέφουν την αδαμαντίνη και εν συνεχεία την οδοντίνη, το δόντι τερηδονίζεται και σιγά -σιγά καταστρέφεται.
Το μέγεθος του πληθυσμού ενός είδους μικροβίων που απαντάται στην στοματική κοιλότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από τα ποια άλλα είδη μικροβίων συνυπάρχουν μαζί αυτό.
Αυτήν ακριβώς την παράμετρο προσπάθησαν να επηρεάσουν οι επιστήμονες τοποθετώντας στην στοματική κοιλότητα των πειραματόζωων γαλακτοβάκιλους γενετικά τροποποιημένους ώστε να παράγουν αντισώματα τα οποία εξοντώνουν τους στρεπτόκοκκους mutans.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά, αφού ο αριθμός των στρεπτόκοκκων μειώθηκε σημαντικά, και μετά από ένα χρόνο βρέθηκε και ο αριθμός των τερηδονισμένων δοντιών ήταν μικρότερος σε σχέση με τα πειραματόζωα που χρησιμοποιήθηκαν ως μάρτυρες.
Ανάλογα πειράματα έχουν γίνει και στο παρελθόν και πιθανόν να αναρωτιέστε για το αν όλα αυτά μπορούν να έχουν κάποια πρακτική εφαρμογή. Η απάντηση είναι ότι ανάλογες προσπάθειες αποτελούν τα μικρά αλλά απαραίτητα εκείνα βήματα που κάποια μέρα θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.