Η Ελλάδα έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα καλοκαίρια, τις ηλιόλουστες ημέρες και τις θαυμάσιες παραλίες της. Δυστυχώς όμως, το υγρό στοιχείο που μας περιβάλλει και ειδικά η θάλασσα κρύβει πολλούς κινδύνους. Μάλιστα σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νεαροί ενήλικες και οι ηλικιωμένοι, ο κίνδυνος για πνιγμό ή παρ ολίγον πνιγμό είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα στα παιδιά και στους εφήβους και εκπροσωπούν τα ατυχήματα με την υψηλότερη θνησιμότητα. Το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας και την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen – Cilag ανέλαβε να πραγματοποιήσει εκστρατεία για την πρόληψη των παιδικών πνιγμών στην Ελλάδα. Η εκστρατεία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2003.
Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου του ΚΕΠΠΑ επισημαίνεται πως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) κατέγραψε 5704 πνιγμούς, κατά την εικοσαετία 1980 – 1999, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 300 το χρόνο! Από τους θανάτους αυτούς οι 20 αφορούν παιδιά, ηλικίας κάτω των 14 ετών και οι 15 εφήβους (15 – 19 ετών). Επίσης στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, που προκύπτουν από το Σύστημα καταγραφής Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων (ΣΚΑΕΙ), επισημαίνουν ότι από τα 8 παιδιά που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία με πνιγμό ή με παρ ολίγον πνιγμό, τελικά τα 6 νοσηλεύονται και το ένα πεθαίνει.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχει ήδη γίνει:
– Ανάλυση των δεδομένων θνησιμότητας και νοσηρότητας από ατυχήματα στον υδάτινο χώρο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Εκτίμηση του επιπέδου της γνώσης των παιδιών όσον αφορά ασφαλείς πρακτικές όταν έρχονται σε επαφή με τον υδάτινο χώρο.
– Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού (έντυπα, αφίσες, σελιδοδείκτες, αυτοκόλλητα).
Στη συνέχεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί :
– Διανομή εκπαιδευτικού υλικού σε : Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, Κέντρα Υγείας, Σχολεία, ΕΟΤ, Δημαρχεία, Λιμενικό Σώμα, Σωματεία Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Σωματείο Ιδιόκτητων Ξενοδοχείων, κλπ.
– Παρέμβαση σε Παιδικούς σταθμούς ώστε να διδαχθούν τα παιδιά μέτρα προφύλαξης.
– Ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοφωνικών μηνυμάτων αγωγής υγείας (spots) και video για την πρόληψη των πνιγμών.
– Σχεδιασμός και προετοιμασία σχολικών δραστηριοτήτων και οργάνωση Ημέρας για την Πρόληψη των Πνιγμών (τέλη της άνοιξης του 2003).
– Τέλος εκτίμηση του αποτελέσματος της εκστρατείας.
Διαβάστε επίσης
- Τι είναι η νυχτερινή ενούρηση;
- Η τηλεόραση… παχαίνει τα παιδιά;
- Πιπέρι στη γλώσσα!
- Μπορώ να είμαι γυμνός μπροστά στο παιδί μου;
- Μιλώντας στα παιδιά για σεξ
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.