Μία ενδιαφέρουσα έρευνα στην οποία συμμετείχαν ομογενείς Ελληνες της Αυστραλίας ηλικίας 60 ετών και είχε ως θέμα τις απόψεις αυτών των ανθρώπων για τον καρκίνο, έφερε στην επιφάνεια μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους της κοινωνικής και ανθρώπινης διάστασης της νόσου, που προβληματίζουν συχνά τους επιστήμονες. Οι εσφαλμένες γνώσεις, ο πεσιμισμός, η αντίληψη ότι ο καρκίνος είναι κοινωνικό στίγμα και η πεποίθηση ότι ο ασθενής δεν πρέπει να γνωρίζει από τι πάσχει, έχουν συχνά δραματικές επιπτώσεις για την υγεία του ασθενούς, ο οποίος επιπλέον απομονώνεται και ελάχιστοι γνωρίζουν την κατάσταση του. Επίσης διαφάνηκε και ο σημαντικός ρόλος των συγγενών και το πως αυτοί μπορεί να συμβάλλουν είτε θετικά είτε αρνητικά στην θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.
Εσφαλμένες αντιλήψεις
Σύμφωνα με την έρευνα οι ασθενείς συχνά καταθέτουν, τα όπλα και κλείνονται μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους, κρατώντας μυστική την κατάστασή τους. Μόνο οι στενοί συγγενείς και πολύ στενοί φίλοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, γνωρίζουν, την πραγματικότητα. Δεν είναι, όμως, μόνο οι πάσχοντες που νοιώθουν την ανάγκη αυτή, αλλά και οι στενοί συγγενείς, πιστεύοντας, ότι ο καρκίνος είναι στίγμα.
Από τις βασικές παρανοήσεις που επικρατούν στους ανθρώπους αυτής της ηλικίας, είναι ότι ο καρκίνος χωρίζεται σε δυο είδη. Τον καλοήθη και κακοήθη. Ο καλοήθης είναι αρσενικός, δηλαδή, δε γεννά και βρίσκεται εξωτερικά, συνήθως στο δέρμα και το στήθος, ενώ ο κακοήθης είναι θηλυκός και προσβάλλει τα εσωτερικά όργανα, όπως συκώτι, πνεύμονες, παχύ έντερο κλπ.
Αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτός ο διαχωρισμός ευσταθεί, η γενίκευση του εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους. Όταν, για παράδειγμα, πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το μελάνωμα, δεν παίρνουν απολύτως κανένα μέτρο, νομίζοντας ότι είναι ακίνδυνο, ενώ άλλοι με καρκίνο του εντέρου στο πρώτο στάδιο, πιστεύουν ότι όλα έχουν τελειώσει και δεν κάνουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.
Μια άλλη εσφαλμένη εντύπωση που ήλθε στην επιφάνεια από την παραπάνω έρευνα, είναι ότι ο καρκίνος προκαλείται από μικρόβια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, από συγκρούσεις στις προσωπικές σχέσεις και κούραση.
Πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής;
Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο που επανήλθε στην επιφάνεια είναι το κατά πόσον ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια όταν η κατάστασή του είναι σοβαρή.
Σε πολλές περιπτώσεις, αποκρύπτεται η αλήθεια και από τον ίδιο τον ασθενή από τους συγγενείς, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η θεραπεία, η οποία θα τον κάνει να υποψιασθεί, ή να αντιληφθεί την αλήθεια.
Τόσο η εν λόγω έρευνα, όσο και άλλες που έγιναν νωρίτερα, δείχνουν ότι η πλειονότητα – 73% – πιστεύει ότι ο ασθενής δεν πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, ενώ ακόμη υψηλότερο ποσοστό – 95% – προτιμά να μη γνωρίζει ο ασθενής ότι πλησιάζει το τέλος του.
Ολα όσα προαναφέραμε δείχνουν την σημασία της ενημέρωσης πάνω σε θέματα που πολλές φορές πιθανόν να θεωρούνται αυτονόητα, αλλά επιπλέον καθίσταται επιτακτική και η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη, τόσο του ασθενούς όσο και των συγγενών του. Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς, αλλά και για την προστασία του από διάφορους επιτήδειους που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.
Διαβάστε επίσης
- 7 από τους 15 της Ε.Ε. επιτρέπουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση
- Γονίδιο διευκολύνει την ανθρώπινη κλωνοποίηση
- Απαγορεύουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση οι ΗΠΑ
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.