Δεκαπέντε χρόνια μετά την έναρξη της ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, βασανιστήρια και κακομεταχείριση εξακολουθούν να καταγράφονται σε τουλάχιστον 111 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα θύματα των Βασανιστηρίων.
Τη Σύμβαση εξακολουθούν να την έχουν επικυρώσει τα λιγότερα κράτη σε σχέση με τις υπάρχουσες 6 διεθνείς συμφωνίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Μόνο τα 129 από τα 189 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν γίνει μέλη της Σύμβασης, εκ των οποίων πολλά αποτυγχάνουν ακόμα να διασφαλίσουν την πλήρη υλοποίησή της και επιτρέπουν την ανέλεγκτη συνέχιση της πρακτικής των βασανιστηρίων, πρόσθεσε η οργάνωση.
Από τη Βραζιλία ως τη Σαουδική Αραβία, από τη Ρωσία ως την Ινδονησία, από τις ΗΠΑ ως το Καμερούν, τα κράτη-μέλη της Σύμβασης δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την τιμωρία των βασανιστηρίων, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Η ύπαρξη των βασανιστηρίων θα έπρεπε να περιοριστεί στα ιστορικά βιβλία. Αντ αυτού, χρησιμοποιούνται ευρέως για να αποσπαστούν ομολογίες, να τρομοκρατηθούν αντίπαλοι ή να τιμωρηθούν, να πειθαρχήσουν ή να εξευτελιστούν φυλακισμένοι, πρόσθεσε η παγκόσμια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για να σταματήσουν όλα αυτά, τα κράτη θα πρέπει να επικυρώσουν τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων χωρίς επιφυλάξεις και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και να υιοθετήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να μετατρέψουν τη δέσμευση για την εξάλειψη των βασανιστηρίων σε αληθινή αλλαγή, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων είναι η υιοθέτηση και η γρήγορη έναρξη της ισχύος του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης, το οποίο δημιουργεί έναν διεθνή μηχανισμό για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και ’λλων Μορφών Κακομεταχείρισης την Πέμπτη 27 Ιουνίου, από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ, διοργανώνουν κοινή εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συλλογή υπογραφών για παιδιά – θύματα βασανιστηρίων.
Διαβάστε επίσης
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – ενθαρρυντικά τα επιδημιολογικά στοιχεία
- Κακλαμάνης για την Παγκόσμια Ημέρα για τα θύματα βασανιστηρίων
- Παγκόσμια ημέρα των Προσφύγων
- Δηλώσεις Β. Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
- Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2002
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.