Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO-Worlld Health Organisation-) και ο οργανισμός τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (FAO-Food and Agriculture Organisation), έχουν καλέσει 27 ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας για να εξετάσουν τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν για το ακρυλαμίδιο, το ποια στοιχεία χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και το ποιές συστάσεις πρέπει να γίνουν, τόσο στους ερευνητές όσο και στους καταναλωτές, σε σχέση με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα.
Τον περασμένο Μάιο, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων της Σουηδίας δημοσίευσε για πρώτη φορά επιστημονικά στοιχεία που αφορούσαν στην ύπαρξη ακρυλαμιδίου, και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα, σε αμυλούχες τροφές που είχαν υποστεί θερμική επεξεργεσία σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως ψωμί, πατατάκια και μπισκότα.
Το ακρυλαμίδιο ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών, μέτριας επικινδυνοτήτας, σύμφωνα με την Αμερικανική υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας.
Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία σε χρώματα και κόλλες, καθώς και για την επεξεργασία του νερού.
Η συνάντηση των ειδικών επιστημόνων πραγματοποιείται από τις 25 έως και τις 27 Ιουνίου στην έδρα του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων στη Γενεύη, δεν είναι ανοικτή για το κοινό ή για τον τύπο και τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Πέπμτη 27 Ιουνίου, σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.
Διαβάστε επίσης
- Για σωστή αποθήκευση τροφίμων
- Τροφικές αλλεργίες
- Διαβάζετε τι τρώτε
- Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα
- Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: “για το καλό μου” ή μήπως όχι;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.