Στηρίξτε ψυχολογικά την υγεία σας

Στηρίξτε ψυχολογικά την υγεία σαςΤο ψυχολογικό προφίλ ενός ατόμου σχετίζεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας του γεγονός που την τελευταία δεκαετία έχει επιβεβαιωθεί από πληθώρα ερευνών. Από τις καρδιακές παθήσεις και το άσθμα, ως την παχυσαρκία και διάφορες ασθένειες της τρίτης ηλικίας, ο ρόλος του ψυχολογικού παράγοντα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, καθώς έχει αποδειχτεί ότι θετικές αλλαγές σε αυτόν τον τομέα βοηθούν σημαντικά στην καλύτερη αντιμετώπιση μίας ασθένειας και πολλές φορές μειώνουν την πιθανότητα εκδήλωσης της. Σε ειδικό τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of Consulting and Clinical Psychology παρουσιάζεται μία σύνοψη των συμπερασμάτων που έχουν καταλήξει οι έρευνες την τελευταία δεκαετία πάνω σε αυτό τον τομέα. Ας δούμε όμως μερικά από τα κυριότερα θέματα που εξετάζονται σε αυτό το τεύχος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αρνητικά συναισθήματα μειώνουν την αμυντική ικανότητα του οργανισμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο. Για παράδειγμα το έντονο στρες προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις επιδρούν άμεσα στην υγεία του ατόμου.

Στεφανιαία νόσος

Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ερευνών που κατατάσσουν διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες, στους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, μίας από τις κύριες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Εχθρικό περιβάλλον, κοινωνική απομόνωση, εργασιακό άγχος, κατάθλιψη, είναι μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Γήρανση

Ο αριθμός των ατόμων τρίτης ηλικίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η διατήρηση της καλής υγείας των ατόμων αυτών βασίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της καλής τους ψυχολογικής τους κατάστασης και στη διατήρηση του ενδιαφέροντός τους για την ζωή.

Ασθμα

Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με τα αίτια της νόσου, πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άγχος και η μελαγχολία το επηρεάζουν. Ετσι εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, η ψυχολογική υποστήριξη ενός ασθενή βελτιώνει πολλές φορές τα συμπτώματα.

Παχυσαρκία

Η λαιμαργία που χαρακτηρίζει πολλά παχύσαρκα άτομα, έχει πολλές φορές ψυχολογικό υπόστρωμα. Αυτό σε συνδυασμό με γενετικούς παράγοντες και με ένα τρόπο ζωής που δεν ευνοεί την φυσική δραστηριότητα, αλλά αντίθετα προάγει την καθιστική ζωή και το πρόχειρο φαγητό, έχουν συμβάλλει στην δραματική αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα των περιπτώσεων που η κατάλληλη αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα άτομο, οδηγεί στην πρόληψη κάποιων ασθενειών, αλλά και στην καλύτερη αντιμετώπιση τους εφόσον αυτές εκδηλωθούν.

Βέβαια κάποιος μπορεί να αντιτάξει ότι οι επιστήμονες κομίζουν γλαύκας στην Αθήνα και ότι η λαϊκή έκφραση “έξω καρδιά” έχει εκφράσει όσα προαναφέραμε μέσα σε δύο λέξεις. Στον πολύπλοκο όμως κόσμο που ζούμε, δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές να δώσουμε σημασία στα απλά και τα ουσιώδη.

Διαβάστε επίσης