Την τελευταία εξέλιξη της εγχειρητικής τέχνης, στο πλαίσιο της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής, αποτελεί σήμερα η χρήση ρομπότ για την εκτέλεση εγχειρίσεων, επεσήμανε κατά τη διάρκεια του 1ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου, του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας & Καρδιοχειρουργικής, ο Διευθυντής του Γ΄Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Γεώργιος Παλατιανός. Μιλώντας για το θέμα, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: “Εξελίξεις στη χειρουργική των καρδιαγγειακών παθήσεων”, ο κ. Παλατιανός ανέφερε ότι το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci χρησιμοποιείται σε ορισμένα ιατρικά κέντρα για την εκτέλεση διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων.
Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με χρήση του χειρουργικού ρομπότ γίνονται στα πλαίσια κλινικών μελετών και περιλαμβάνουν τη διόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, τη σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας, τη στεφανιαία παράκαμψη και την εξάλειψη κολπικής μαρμαρυγής.
Το ρομπότ, εξήγησε ο κ. Παλατιανός, αποτελείται από το απεικονιστικό σύστημα, που προσφέρει ευκρινή, τρισδιάστατη, έγχρωμη και μεγενθυμένη εικόνα, και τα ρομποτικά χέρια – τηλεμικροχειριστές.
Τα χέρια αυτά λειτουργούν με λογισμικά που δέχονται εντολές από το χειρουργό, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης πολύ μικρών χειρουργικών εργαλείων, καθώς και πρόσβασης σε διάφορες απομακρυσμένες περιοχές μέσα στο σώμα, ενώ με τον κλασικό τρόπο η χειρουργική προσπέλαση γίνεται μόνο μετά από διάνοιξη και απαγωγή του στέρνου ή του θωρακικού τοιχώματος.
Στις εγχειρίσεις που γίνονται με ρομπότ, ο χειρουργός κάθεται σε μια ειδική κονσόλα, απ’ όπου βλέπει το εσωτερικό του σώματος του ασθενούς και ρυθμίζει τα ρομποτικά χέρια.
Τα ρομποτικά χέρια είναι εξοπλισμένα με ειδική άρθρωση μηχανικού καρπού για να κατευθύνουν τα εργαλεία μέσα από πολύ μικρές τομές στο δέρμα.
Οι μηχανικοί καρποί των ρομποτικών χεριών ακολουθούν τις εντολές που δέχονται από τα χέρια του χειρουργού, αλλά συγχρόνως ενισχύουν την κάθε κίνηση, κάνοντάς τη, όμως, με μεγαλύτερη ακρίβεια και χωρίς το φυσιολογικό τρεμούλιασμα των ανθρώπινων χεριών.
Μέχρι σήμερα, κατέληξε ο κ. Παλατιανός, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 6000 επεμβάσεις με το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ ο αριθμός των ασθενών που επιθυμούν να μπουν στις λίστες αναμονής διαρκώς αυξάνεται.
Διαβάστε επίσης
- Από μη ειδικούς πολλές πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις
- Τα οφέλη της επισκληρίδιου αναισθησίας στις επεμβάσεις καρδιάς
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.