Ένα βήμα πιο κοντά στο ”ψηφιακό” νοσοκομείο επιχειρεί να φέρει, με την εφεύρεση ενός ηλεκτρονικού στηθοσκοπίου, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η συσκευή ονομάζεται ”BlueSteth” και ήδη έχει προκριθεί στη τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers – ΙΕΕΕ), που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου.
Το ”BlueSteth” είναι ένα στηθοσκόπιο, το οποίο μέσω ενός ισχυρού μικροφώνου και χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο Bluetooth, στέλνει σ’ έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή τα ηχητικά σήματα της στηθοσκόπησης, όπου αφού απαλλαγούν από ήχους και παράσιτα που δημιουργούνται κατά την εξέταση, επιστρέφει καθαρός στα αυτιά του γιατρού, ο οποίος προχωρά στη διάγνωση.
Το σύστημα μπορεί μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή να εικονογραφήσει τα ηχητικά σήματα και να τα συγκρίνει με άλλα που έχουν αποθηκευτεί σε ειδική βάση δεδομένων, παρέχοντας στο γιατρό τη δυνατότητα να κάνει καλύτερη διάγνωση.
Ο γιατρός ταυτόχρονα μπορεί να είναι εφοδιασμένος με φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ή palmtop και να βλέπει άμεσα τις ηχητικές διακυμάνσεις τόσο αυτός όσο και ο ασθενής, ενώ τα στοιχεία αποθηκεύονται και μπορεί να τα επεξεργαστεί αργότερα.
Το σύστημα λειτουργεί και με ηχητικές εντολές για την ευκολότερη χρήση του από τους γιατρούς, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηχητικής βάσης δεδομένων με στοιχεία του ιστορικού του ασθενούς.
Επιπλέον το στηθοσκόπιο ”BlueSteth”, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης των λαμβανομένων ακουστικών σημάτων σε πολλαπλούς αποδέκτες.
Το ”BlueSteth” παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, κ. Πέτρο Ντοκόπουλο, τον επικεφαλής καθηγητή της ερευνητικής ομάδας κ. Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη και τους φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα κ.κ. Κώστα Πανούλα, Ηλία Κίτσα, Θεόδωρο Ζουμπουλίδη, Παναγιώτη Γεωργιάδη και Ιωάννη Φωτίου.
Η ομάδα αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ όπου θα λάβει μέρος στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, παρουσιάζοντας το ηλεκτρονικό στηθοσκόπιο και διεκδικώντας το πρώτο έπαθλο που ανέρχεται σε 15.000 δολάρια.
Όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Χατζηλεοντιάδης, η κατασκευή του ηλεκτρονικού στηθοσκοπίου κόστισε 196 δολάρια, ήτοι 184 ευρώ (62.780 δρχ.) και επισήμανε ότι είναι εφικτή η μαζική του παραγωγή, η οποία θα μπορέσει να ”ρίξει” περαιτέρω την τιμή του ”BlueSteth” και να καταστεί ανταγωνιστικό σε σχέση με τα συμβατά στηθοσκόπια.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο συμμετέχει στο διαγωνισμό που διοργανώνει το ΙΕΕΕ. Η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την πρόκριση της ομάδας στον πρώτο γύρο, μαζί με 85 ομάδες από πανεπιστήμια άλλων χωρών. Τον Μάιο του 2002, προκρίθηκε στις 10 καλύτερες ομάδες και στις 23 Ιουνίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το νικητή, ενώ θα υπάρξει κατάταξη για τις υπόλοιπες ομάδες.
Διαβάστε επίσης
- Γυμνάζουν οι δουλειές του σπιτιού; οι επιστήμονες διαφωνούν
- Εντοπίστηκε νέος κρυψώνας του ιού του AIDS από Ελληνες επιστήμονες
- Οι Ελληνες αδιαφορούν για την καρδιά τους
- Ενας στους τέσσερις Ελληνες έχει προβλήματα ύπνου
- Οι Ελληνες βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για την Υγεία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.