Η ιταλική Βουλή ψήφισε ένα άρθρο ενός νομοσχεδίου με το οποίο προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια σε όσους πειραματίζονται με την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Το νομοσχέδιο για την τεχνητή γονιμοποίηση προβλέπει επίσης την επιβολή προστίμου ύψους από 600.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ και οριστική απαγόρευση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος για όσους ασχολούνται με τέτοια πειράματα.
Οι κυρώσεις θα εφαρμόζονται σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο ον με βάση ένα και μόνο κύτταρο διευκρινίζεται στο κείμενο.
Η παραγωγή ανθρώπινων εμβρύων για ερευνητικούς και πειραματικούς σκοπούς ή για σκοπούς που δεν σχετίζονται με τη γονιμοποίηση δεν επιτρέπεται. Απαγορεύονται επίσης τα πειράματα σε ανθρώπινα έμβρυα εκτός αν ο στόχος είναι καθαρά θεραπευτικός.
Με το νόμο αυτό απαγορεύεται επίσης η χρησιμοποίηση ωαρίων και σπερματοζωαρίων που δεν προέρχονται από το ζευγάρι το οποίο καταφεύγει στην τεχνητή γονιμοποίηση.
Προσδιορίζεται επίσης ότι το ζευγάρι θα πρέπει να αποτελείται από άτομα ενήλικα, διαφορετικού φύλου και γόνιμης ηλικίας. Αυτή η τελευταία διατύπωση σημαίνει και το τέλος των γιαγιάδων-μητέρων, των γυναικών μεγάλης ηλικίας που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση και απέκτησαν παιδιά κυρίως χάρη στον καθηγητή Σεβερίνο Αντινόρι.
Οι γιατροί που θα προχωρούν στην τεχνητή γονιμοποίηση ατόμων τα οποία δεν έχουν το δικαίωμα σε αυτήν (άγαμοι, ομοφιλόφυλα ζευγάρια, γυναίκες προχωρημένης ηλικίας) θα υποχρεώνονται να καταβάλουν πρόστιμο από 200.000 μέχρι 400.000 ευρώ.
Ο καθηγητής Αντινόρι από την πλευρά του αντέδρασε ειρωνικά για τη διατύπωση του νομοσχεδίου. “Το κοινοβούλιο απαγορεύει την κλωνοποίηση με βάση ένα και μόνο κύτταρο. Εγώ χρησιμοποιώ δύο και μπορώ επομένως να εργάζομαι. Το κοινοβούλιο δείχνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα από την επιστήμη αλλά επιμένει να συντάσσει νόμους στο ύψος των οποίων δεν μπορεί να σταθεί. Ετσι, μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι χωρίς να διακινδυνεύσω ούτε μία ημέρα στη φυλακή” τόνισε.
Διαβάστε επίσης
- Κατατέθηκε νόμος ενάντια στην εμπορία ανθρώπων
- Νόμος της Ε.Ε. για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
- Σε ισχύ ο νόμος για την ευθανασία στην Ολλανδία
- Νόμος των Ομοίων
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.