Η νόσος του Αλτσχάιμερ, η δυσλιπιδαιμία και η αθηροσκλήρωση, καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης, στην τρίτη ηλικία ήταν τα τρία κύρια θέματα που παρουσιάστηκαν σε δορυφορικό συμπόσιο με θέμα “Προβλήματα της τρίτης ηλικίας – Υπάρχει αντιμετώπιση”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου, στα πλαίσια του 28ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, με συντονιστή τον καθηγητή κ. Ν. Κατσιλάμπρο.
Πιο συγκεκριμένα η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Μ. Τσολάκη αναφέρθηκε στη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία πλήττει σήμερα 18-22 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία έπασχαν από τη νόσο 60.000 περίπου άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών και 30.000 από άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που έγινε στη Βόρειο Ελλάδα.
Τα τελευταία 6 χρόνια κυκλοφορούν στη χώρας μας, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου φάρμακα τα οποία βελτιώνουν ή σταθεροποιούν την κατάσταση του ασθενούς για άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα. Η Ελληνική Εταιρία νόσου Αλτσχάιμερ, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχει στόχο την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για τη φαρμακευτική και μη φαρμακευτική φροντίδα των ασθενών. Μάλιστα υπάρχει και γραμμή βοήθειας η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο, όλες τις εργάσιμες ημέρες (0310 909000).
Η Δρ. Γενοβέφα Κολοβού, η οποία αναφέρθηκε στη δυσλιπιδαιμία και την αθηροσκλήρωση στην τρίτη ηλικία, ανέφερε ότι οι κλασσικοί παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση έχουν συσχετιστεί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε νέους αλλά και στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό το λόγο η ανεύρεση και αντιμετώπιση ατόμων υψηλού κινδύνου, έχει ένδειξη σε όλες τις ηλικίες.
Η Κ. Κολοβού πρόσθεσε ότι η φαρμακευτική αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών στους υπερήλικες, στη δευτερογενή πρόληψη έχει πολυσυζητηθεί, ενώ είναι γνωστό ότι τα πιο πολλά καρδιακά συμβάματα συμβαίνουν μετά τα 65, οπότε η πρωτογενής πρόληψη έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Γ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη σε άτομα τρίτης ηλικίας, όπως και στη νεαρή ηλικία. Ιδιαίτερη βαρύτητα, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, πρέπει να δίδεται στο γεγονός ότι οι υπογλυκαιμίες που προκαλούνται από δισκία και ινσουλίνη είναι πιο επικίνδυνες στην τρίτη ηλικία απ’ ό,τι στους νέους. Σήμερα όμως υπάρχουν φάρμακα όπως η νατεγλινίδη και ρεπεγλινίδη που πρακτικά προκαλούν ελάχιστες ή μηδαμινές υπογλυκαιμίες, ενώ είναι αρκετά δραστικές.
Διαβάστε επίσης
- Στεφανιαία νόσος – πρόληψη και αντιμετώπιση
- Ο Ι.Σ.Α. καταδικάζει φαινόμενα απαξίωσης της τρίτης ηλικίας
- Ηπατίτιδες Α, Β, C: Διαφορές και αντιμετώπιση
- Αθώα τα αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς
- Ενα στα δύο παιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στη Ρωσία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.