Οι κοινωνικές συναναστροφές και η ανθρώπινη επαφή φαίνεται να επιδρά θετικά στην προστασία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Οχάιο οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι μοναχικοί και εσωστρεφείς άνθρωποι έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, σε σχέση με τα εκδηλωτικά και τα εξωστρεφή άτομα.
Πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 45 άντρες και 44 γυναίκες, έδειξε πως τα άτομα τα οποία είχαν πολλούς φίλους και διατηρούσαν έντονη κοινωνική ζωή είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από την καρδιά τους, συγκριτικά με τα άτομα που κλείνονταν περισσότερο στον εαυτό τους και παρουσίαζαν τάσης φυγής από το κοινωνικό σύνολο.
Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια, να πραγματοποιήσουν μερικές δραστηριότητες κάτω από στρεσογόνες συνθήκες και να μπουν στη διαδικασία υπεράσπισης του εαυτού τους σε μια πιθανή καταγγελία εναντίον τους για κλοπή.
Κατά τη διάρκεια των τεστ, οι ειδικοί κατέγραψαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν πως τα μοναχικά άτομα είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση από τα κοινωνικά άτομα, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές διαφορές στις καθημερινές τους συνήθειες όπως στο κάπνισμα, στη διατροφή και στο ποτό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychomatic Medicine journal έδειξαν πως τα εσωστρεφή άτομα έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα άγχους, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει σε μεγαλύτερο βαθμό την λειτουργία της καρδιάς.
Διαβάστε επίσης
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
- Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια
- Εφηβεία και μυϊκή δύναμη: είναι θέμα φύλου
- Τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνες καραμέλες
- Οι ψυχικές νόσοι δεν είναι στίγμα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.