Τα light τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε όλα τα ράφια των σουπερμάρκετ αλλά και σε εστιατόρια σε μορφή light πιάτων αποτελούν την επιλογή πολλών, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κάνουν δίαιτα ή προσέχουν τη διατροφή τους. Με αναγραφές όπως “…όλη η γεύση χωρίς λιπαρά”, “…Ο% λιπαρά και 0% ζάχαρη”, “…με τις μισές θερμίδες” τα προϊόντα light έχουν κερδίσει ένα σημαντικό μέρος της αγοράς. Παγωτά light, πατατάκια, αλλά και τυριά με μειωμένα λιπαρά είναι μερικά ενδεικτικά προϊόντα light. Πόσο light είναι όμως αυτά τα προϊόντα; Πόσο βοηθούν στον έλεγχο των θερμίδων ή στη μείωση πρόσληψης του λίπους. Το Care δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Φυσικά η τελική επιλογή ανάμεσα στο συμβατικό προϊόν και το προϊόν light είναι δική σας.
Light δε σημαίνει απαραίτητα και λίγες θερμίδες
Τα light τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα και χαμηλά σε θερμίδες. Αυτό θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι επιλέγουν τέτοιου είδους τρόφιμα. Ιδίως αν πρόκειται για light τρόφιμα όπου το αντίστοιχο συμβατικό προϊόν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λιπαρά.
Για παράδειγμα η κρέμα γάλακτος ή το φρέσκο τυρί σε κρέμα είναι τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος. Τα αντίστοιχα light προϊόντα ναι μεν έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά (από 30% μέχρι και 50%) αλλά δεν παύουν να αποδίδουν αρκετά λιπαρά άρα και θερμίδες.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με σνακς όπως μπισκότα ή πατατάκια. Ενα κανονικό μπισκότο τύπου cookie, με σοκολάτα (chocolate chip cookie) αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και περιέχει 4,5 γραμμάρια λίπους. Ενα chocolate chip cookie με μειωμένα λιπαρά αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και περιέχει 3 γραμμάρια λίπους.
Ναι μεν τα λιπαρά είναι μειωμένα κατά 30% αλλά οι θερμίδες δεν είναι ιδιαίτερα μειωμένες. Αν δηλαδή κάποιος καταναλώσει τρία κανoνικά cookies, θα προσλάβει 240 θερμίδες, ενώ αν καταναλώσει αυτά με μειωμένα λιπαρά, θα προσλάβει 210 θερμίδες.
Στα πατατάκια ισχύει κάτι ανάλογο. Ενα σακουλάκι 100 γραμμαρίων αποδίδει γύρω στις 450 θερμίδες και περιέχει 30 γραμμάρια λίπους, ενώ ένα σακουλάκι πατατάκια, που περιέχουν μόνο το ένα τρίτο του λίπους, αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες και περιέχουν 18 γραμμάρια λίπους.
Υπάρχει λοιπόν μία σχετική διαφορά ανάμεσα στα συμβατικά και στα light προϊόντα, χωρίς να σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά είναι χαμηλά σε θερμίδες.
Ενα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποια παγωτά light. Τα συσκευασμένα παγωτά light που κυκλοφορούν στην αγορά, αναγράφουν πολύ συχνά ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αφού οι εταιρίες χρησιμοποιούν άπαχο γάλα για την παρασκευή τους, ενώ δεν προστίθεται ούτε ζάχαρη.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αποδίδουν και θερμίδες. Ενα τέτοιο ξυλάκι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 200 θερμίδες αφού περιέχει άλλες γλυκαντικές ύλες που αποδίδουν θερμίδες, ενώ η αναφορά 0% λιπαρά συνήθως αναφέρεται μόνο στο παγωτό και όχι στην πιθανή επικάλυψη, η οποία περιέχει αρκετά γραμμάρια λίπους, μεγάλο μέρος του οποίου είναι κορεσμένο.
Τα πλεονεκτήματα των light
Από την άλλη μεριά βέβαια, κάποια light τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πρόσληψης του λίπους, στα άτομα στα οποία η πρόσληψη λίπους πρέπει να είναι χαμηλή, όπως για παράδειγμα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή στην αποφυγή της ζάχαρης από τα διαβητικά άτομα.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιο, όταν περιέχουν μειωμένα λιπαρά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πρόσληψης του λίπους.
Επίσης προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά άλλες γλυκαντικές ουσίες μπορούν να καταναλωθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Πόσο έχουν συμβάλει τα light στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας
Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να παχαίνουν παρά τη χρήση προϊόντων με χαμηλά λιπαρά ή ζάχαρη.
Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει η βιομηχανία ‘light τροφίμων’, γεγονός που συνδυάζεται με την αυξημένη κατανάλωση των προϊόντων της, το ποσοστό των παχύσαρκων στο γενικό πληθυσμό αυξάνεται συνεχώς.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι τα light προϊόντα δεν αποτελούν πανάκεια. Μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της πρόσληψης του λίπους, της ζάχαρης ή ακόμα και των θερμίδων, αλλά όταν αυτά καταναλώνονται στα πλαίσια μιας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής.
Διαβάστε επίσης
- Χωρίς λιπαρά δε σημαίνει χωρίς θερμίδες
- Γρανίτα: Δροσιστική και light
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
- Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια
- Εφηβεία και μυϊκή δύναμη: είναι θέμα φύλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.