Σιωπηλός δολοφόνος και κλέφτης της ζωής είναι μόνο δύο από τους πολλούς χαρακτηρισμούς της υπέρτασης, ενός από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας των σύγχρονων κοινωνιών. Η πάθηση μπορεί να δρα ύπουλα για 15-20 χρόνια, χωρίς κάποια συμπτώματα που να προδίδουν την ύπαρξή της, επιβαρύνοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και οδηγώντας το άτομο ολοένα και πιο κοντά στο έμφραγμα, το εγκεφαλικό επεισόδιο! Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Τζωρτζτάουν των Η.Π.Α. κ. Βασίλειος Παπαδημητρίου και ο υπεύθυνος του Αντιυπερτασικού Ιατρείου και Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά κ. Αθανάσιος Μανώλης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μεγάλης, διεθνούς κλινικής μελέτης LIFE, που αλλάζουν θεαματικά το τοπίο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Η συνέντευξη τύπου δόθηκε στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 11 Μαΐου 2002.
Για πολλές δεκαετίες η υπέρταση βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, καθώς γιατροί και ασθενείς παραγνώριζαν τη σημασία της για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μύθος που τα τελευταία χρόνια καταρρίφθηκε σα χάρτινος πύργος, καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η υπέρταση, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου, εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι συνέπειες τις υπέρτασης
Περιγράφοντας την πάθηση, ο κ. Μανώλης τόνισε ότι η υπέρταση αναγκάζει το καρδιαγγειακό σύστημα να δουλεύει πιο σκληρά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε βλάβες των αγγείων σε ολόκληρο το σώμα και στην ίδια την καρδιά.
Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο καθηγητής, ότι περίπου 30.000.000 Ευρωπαίοι παρουσιάζουν μια σοβαρή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας, ενώ στην Ευρώπη, τη Β. Αμερική, την Αυστραλία και την Κίνα πέντε στους 1000 άνδρες και μια στις 1000 γυναίκες πλήττονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς τα τελευταία αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Είναι ενδεικτικό ότι στις Η.Π.Α. κάθε 53 δευτερόλεπτα εκδηλώνεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ κάθε 3.1 λεπτά κάποιος άνθρωπος πεθαίνει από αυτό. Καθοριστικό ρόλο και εδώ παίζει η υπέρταση, καθώς τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μια αύξηση κατά 34% των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Ο κ. Μανώλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της θεραπείας για τους ασθενείς με υπέρταση και επεσήμανε ότι φαρμακευτική θεραπεία απαιτείται για όλα τα άτομα με διαστολική πίεση 90mm/Hg και άνω, καθώς και για ορισμένους ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών επιπλοκών, είπε ο καθηγητής.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τους αγχώδεις ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής και την κακή διατροφή που μαστίζουν τις δυτικές κοινωνίες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη φαρμακευτικής θεραπείας της υπέρτασης.
Η μελέτη Life
Ο κ. Τούτουζας αναφέρθηκε στις μελέτες σταθμούς για την καρδιολογία, πιο πρόσφατη από τις οποίες είναι η μελέτη LIFE. ’λλες μελέτες σταθμοί ήταν το 1961 η μελέτη Framingham και το 1970 η μελέτη Veterans Administration Cooperation Study Group on Antiyhpertensive Agents.
Σε ό,τι αφορά τους ομιλητές, ο κ. Τούτουζας επεσήμανε το ρόλο του διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή κ. Βασιλείου Παπαδημητρίου, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης LIFE, καθώς και την πολύτιμη εμπειρία του καθηγητή κ. Αθανασίου Μανώλη, ο οποίος έχει αναλύσει σε βάθος τη μελέτη.
Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, ο κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης LIFE που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, η λοσαρτάνη είναι η πρώτη ουσία που έδειξε να υπερέχει έναντι του κλασικού αντιυπερτασικού ατενολόλη (β-αναστολέα) στη μείωση του συνδυασμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας, ενώ αποδείχθηκε ότι ελαττώνει κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με την ατενολόλη σε ασθενείς με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Η μελέτη κατέδειξε ότι με τη λοσαρτάνη ο συνδυασμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας (συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων) ελαττώθηκε κατά 13%, ενώ η μελέτη RENAAL απέδειξε ότι η χορήγηση της ουσίας σε διαβητικούς ασθενείς με νεφροπάθεια μείωσε κατά 28% τον κίνδυνο μετάβασης σε τελικό στάδιο νεφρικής νόσου (αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση).
Η διεθνής, πολυκεντρική μελέτη LIFE (Losartan Intervention For Endpoint Reduction) περιέλαβε δείγμα 9.193 ασθενών από τη Σκανδιναβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, οι οποίοι είχαν ανάγκη αγωγής για την αντιμετώπιση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς αυτοί είχαν, επιπλέον, διογκωμένη καρδιά ή υπερτροφία αριστερής κοιλίας, μια κοινή επιπλοκή της μακροχρόνιας υπέρτασης.
Διαβάστε επίσης
- Σκόρδο: υγιεινό και… δύσκολο
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Σκόρδο: ένας παλιός, καλός φίλος
- Φαρμακογενής βήχας
- Τι είναι το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.