Αν και η εποχή της Ανοιξης έχει αρχίσει να παρουσιάζει δυσδιάκριτα όρια αρχής και τέλους, μια και τα τελευταία χρόνια το τέλος του Χειμώνα συνδυάζεται με την επιθετική έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, δυστυχώς οι αλλεργίες της εποχής δεν έχουν σταματήσει να μας απασχολούν, δημιουργώντας προβλήματα στην επαφή μας με την φύση. Μάτια που κλαίνε, μη τα πιστεύεις, λέει το τραγούδι, ειδικά αν συνδυάζονται με μπουκωμένη μύτη και φτέρνισμα μια και μπορεί απλά να είναι τα συμπτώματα μιας αλλεργίας της Ανοιξης. Με τον όρο αλλεργία εννοούμε κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι δεν προκαλούν βλάβη. Οι ουσίες αυτές εισέρχονται στον οργανισμό με την εισπνοή, με την κατάποση ή με την επαφή στο δέρμα. Οι ουσίες που προκαλούν ευαισθητοποίηση ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Τα αλλεργιογόνα της Ανοιξης
Σε ότι αφορά τις αλλεργίες της Ανοιξης το κυριότερο αλλεργιόγονο που τις προκαλεί είναι οι γύρεις των ανεμοφίλων φυτών (δηλαδή εκείνων που πολλαπλασιάζονται με τη βοήθεια του ανέμου) και των εντομόφιλων φυτών (με την βοήθεια των εντόμων αντίστοιχα). Τέτοια φυτά σε ευνοϊκές κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες παράγουν γύρη σε μεγάλες ποσότητες και δημιουργούν γυρεόκοκκους μικρού μεγέθους και κατάλληλης μορφολογίας για πρόκληση αλλεργιών. Ενα συνηθισμένο παράδειγμα τέτοιου φυτού είναι το περδικάκι.
Η άνθηση των αλλεργιών συνοδεύει αυτή των λουλουδιών και των δένδρων. Γενικά η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί από το Μάρτιο έως και τον Οκτώβρη: Στα δένδρα ξεκινά νωρίτερα, το γρασίδι ακολουθεί και τελευταία έρχονται τα λουλούδια.
Ολα τα φυτά δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ωστόσο, τα φυτά με τα έντονα λουλούδια, όπως οι τριανταφυλλιές, οι νάρκισσοι και οι μαργαρίτες, συνήθως δεν προκαλούν αλλεργίες, γιατί η γύρη τους είναι μεγάλη και κηρώδης και πολύ βαριά για να μεταφερθεί με τον αέρα. Δένδρα, όπως οι λεύκες, οι ιτιές, τα πεύκα, οι μουριές και οι ακακίες ενοχοποιούνται για τις περισσότερες αλλεργίες που οφείλονται στη γύρη.
Τα αλλεργικά συμπτώματα μειώνονται σε ένταση συνήθως όταν ο καιρός είναι υγρός, νεφελώδης ή βροχερός και χωρίς αέρα. Ο ξηρός, ζεστός καιρός με αέρα, βοηθάει στην ανθοφορία και στη διασπορά της γύρης, άρα και στην επίταση των αλλεργιών.
Αντιμετωπίζοντας μια αλλεργία της Ανοιξης
Μερικοί πρακτικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να χαρείτε περισσότερο τη φύση περιλαμβάνουν:
Κρατήστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά την ώρα του ταξιδιού. Το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύκτας. Ετσι προλαμβάνεται η είσοδος της γύρης στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.
Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό, το οποίο κρυώνει, ξηραίνει και καθαρίζει τον αέρα.
Περιορίστε τις δραστηριότητές σας την περίοδο της μέγιστης συγκέντρωσης γύρης στον αέρα. Αυτή είναι συνήθως μεταξύ 2-4 το μεσημέρι.
Μείνετε στο σπίτι σας όταν η υγρασία είναι υψηλή ή υπάρχουν άνεμοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σκόνης και γύρης.
Επιλέξτε για τις διακοπές σας μια παραλία, ή ένα μέρος κοντά στη θάλασσα, γιατί αυτά τα μέρη θεωρούνται ότι είναι πιο ελεύθερα από τη γύρη.
Πριν φύγετε εκδρομή, συμβουλευθείτε τον αλλεργιολόγο σας, προκειμένου να προμηθευτείτε κάποια φάρμακα που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.