Παραλυτικός ειλεός

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Παραλυτικός ή νευρογενής ειλεός ονομάζεται η αδυναμία προώθησης του εντερικού περιεχομένου, λόγω αναστολής (διακοπής) του εντερικού περισταλτισμού (κινητικότητας του εντέρου). Συνήθως αφορά όλο το γαστρεντερικό σωλήνα.

Αιτιολογία

Τα αίτια του παραλυτικού ειλεού είναι:
– Ενδοκοιλιακή εγχείρηση: Είναι συνήθης μετεγχειρητική επιπλοκή, γι΄αυτό και ονομάζεται ‘φυσιολογικός’ μετεγχειρητικός ειλεός.
– Τοπική ή γενικευμένη ενδοκοιλιακή φλεγμονή (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα, απόστημα, περιτονίτιδα)
– Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποκαλιαιμία, υπονατριαιμία, διαβητικό κώμα)
– Αίτια εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας π.χ. νεφρικός κωλικός, οπισθοπεριτοναϊκό αιμάτωμα, κάταγμα σπονδυλικής στήλης, πνευμονία της βάσης, έμφραγμα
– Φαρμακευτικές ουσίες (ναρκωτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιόξινα, αντιυπερτασικά)
– Εντερική ισχαιμία (κακή αιμάτωση του εντέρου) λόγω θρόμβωσης-εμβολής των μεσεντέριων αγγείων (απόφραξη αγγείων που αιματώνουν το έντερο)
– Αποτέλεσμα απόφραξης του εντέρου.

Κλινική εικόνα-Διάγνωση

Παρατηρείται διάταση της κοιλιάς (πρήξιμο), αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων, καθώς και συμπτώματα της αρχικής αιτίας που προκάλεσε τον παραλυτικό ειλεό. Η φυσική εξέταση (τυμπανικότητα στην επίκρουση και εξαφάνιση των εντερικών ήχων), καθώς και οι ακτινογραφίες κοιλίας με τη βοήθεια ή όχι γαστρογραφίνης, βοηθούν στη διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του παραλυτικού ειλεού έχει σαν πρωταρχικό στόχο την εξάλειψη του αιτιολογικού παράγοντα που τον προκαλεί. Δηλαδή τη διακοπή της υπεύθυνης φαρμακευτικής ουσίας, την αντιμετώπιση της φλεγμονής, τη ρύθμιση των μεταβολικών διαταραχών κλπ.

Διαβάστε επίσης