Η πλειοψηφία των ατόμων αρέσκεται στα κομπλιμέντα, ανεξάρτητα με το εάν το περιεχόμενο τους είναι αληθινό ή ψεύτικο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Personality and Social Psychology. Ενας καλός λόγος και μια κολακεία δείχνει να βελτιώνει τη ψυχολογική διάθεση του ατόμου, καθώς επίσης αυξάνει την αυτοπεποίθηση του.
Οι ειδικοί λοιπόν επισημαίνουν πως η αντίδραση των περισσότερων ατόμων στα κομπλιμέντα των συνανθρώπων τους είναι θετική και μάλιστα η πλειοψηφία αυτών αδιαφορεί για τα κίνητρα με τα οποία λέγονται αλλά και για την αξιοπιστία του περιεχόμενού τους.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως το συχνό άκουσμα κολακειών πρέπει να προβληματίζει τους αποδέκτες και τους προτείνει να προσπαθούν να κρίνουν αντικειμενικά το περιεχόμενο τους και να αναζητούν τους πραγματικούς λόγους διατύπωσης των συγκεκριμένων κομπλιμέντων.
Τα ωραιοποιημένα λόγια έχουν συχνά παραπλανητικό σκοπό και στοχεύουν στον απροσανατολισμό ενός ατόμου, προκειμένου να επιτευχθούν κάποια συμφέροντα. Παρ’ όλο που οι κολακείες δεν είναι πάντοτε κακοπροαίρετες, εντούτοις όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στο άκουσμα τους και να τις κρίνουν αντικειμενικά.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.