Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υγειονομικές μονάδες της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, επιπλοκή που φαίνεται προς το παρόν να σχετίζεται με την έξαρση των ιώσεων στον ελλαδικό χώρο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οπως έγινε γνωστό το απόγευμα άλλοι τρεις άνθρωποι νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Αγία Ολγα με συμπτώματα περιμυοκαρδίτιδας και άλλο ένα στο Αμαλία Φλέμινγκ.
Ολοι οι ασθενείς εμφάνισαν πριν την εκδήλωση της επιπλοκής παρατεινόμενη ίωση και είχαν συμπτώματα αναλογα με της γρίππης. Και οι τρεις ασθενείς δεν διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, επισημαίνει ότι συνεχίζει τη συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και την παρακολούθηση της έξαρσης των κρουσμάτων εμπύρετης λοίμωξης σε συνεργασία με όλα τα περιφερειακά συμβούλια υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.
Οπως επισημαίνει τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η λοίμωξη αυτή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό πυρετό και πόνο στους μύς. Και επισημαίνει ότι η συχνότητα των σπάνιων επιπλοκών στην καρδιά βρίσκεται μέσα στα αναμενόμενα όρια. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων λένε ότι έχουν καταγραφεί δυο θάνατοι στην Κρήτη, που ενδεχομένως σχετίζονται με τη λοίμωξη αυτή και τονίζουν ότι με τη χρήση πολύ γρήγορων μοριακών μεθόδων φαίνεται ότι η λοίμωξη αυτή πιθανότατα έχει να κάνει με διαφορετικούς ιούς όπως ο ιός Coxsackie (εντεροϊός), αδενοϊοί και ο ιός της γρίππης, στοιχεία όμως που μένει να επιβεβαιωθούν και από τις τελικές εξετάσεις.
Το ΚΕΕΛ με τα σημερινά δεδομένα εξηγεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να
ληφθούν ειδικά μέτρα αλλά καλεί τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες
προσωπικής υγιεινής και να επισκέπτονται άμεσα γιατρό στην
περίπτωση που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου
αναπνευστικού.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν τα συμπτώματα αυτά έχουν να κάνουν και
με οξύ και επίμονο πόνο στην περιοχή του θώρακα πίσω στην πλάτη,
αλλά και στην κοιλιακή χώρα είναι επιβεβλημένη η άμεση μεταφορά σε
νοσοκομείο.
Από την πλευρά του ο κορυφαίος καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Τριχόπουλος επέμεινε σήμερα στις θέσεις του χρησιμοποιώντας τον όρο επιδημία αναφερόμενος κυρίως στην έξαρση των ιώσεων και το γεγονός ότι έχουν πλήξει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη. Ο κ. Τριχόπουλος εξήγησε ότι όταν κάνουμε λόγο για επιδημία αναφερόμαστε στην πρωτογενή ίωση η οποία προκαλεί το πρόβλημα και όχι στον αριθμό των επιπλοκών της. Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν επιπλοκές αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό συνηγορεί στην άποψη ότι σε κάποιες περιοχές οι ιώσεις είχαν πάρει επιδημικές διαστάσεις.
Ο κ. Τριχόπουλος χρησιμοποίησε τη λέξη είχαν, καθώς όπως εκτίμησε τις τελευταίες μέρες το πρόβλημα με τις ιώσεις δείχνει να μειώνεται. Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί με την καθημερινή καθαριότητα, ιδίως μετά τις επισκέψεις μας στην τουαλέτα και εξήγησε αυτό που λίγο ως πολύ επισημαίνει και το ΚΕΕΛ ότι οι ιώσεις αυτές πιθανότατα οφείλονται σε διαφορετικούς ιούς, αλλα η ύπαρξή τους σε τόσο μεγάλο βαθμό,φαίνεται ότι επισκέφθηκαν μέχρι και 2 με 2,5 εκατ. Ελληνες, ήταν λογικό στατιστικά να προκαλέσουν και περιστατικά μυοπερικαρδίτιδας.
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα μία απλή και χρήσιμη εξέταση
- Holter πιέσεως (24-ωρη καταγραφή της αρτηριακής πιέσεως). Πότε και γιατί.
- Αρρυθμίες: Τα φτερουγίσματα της καρδιάς
- Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς;
- Άγχος και Καρδιά
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.