Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τα θανατηφόρα περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία έχουν προκαλέσει την ανησυχία του κοινού. Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε δηλώσεις τους τόσο ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Καθηγητής κ. Γ. Σαρόγλου, όσο και ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Θεμιστοκλής Σαπουνάς επισημαίνουν ότι οι αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αναμένονται τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση του ιού από τα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια όπου έχουν σταλεί δείγματα σε τρεις με τέσσερις μέρες.
Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Σαρόγλου και μεταδίδει το ΑΠΕ δήλωσε ότι δεν έχουμε επιδημία, δεν ανησυχούμε, ωστόσο επαγρυπνούμε και ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν όλες οι μέχρι τώρα περιπτώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν θανάτους που σχετίστηκαν με τη γρίπη, οφείλονται στον ιό της γρίπης.
Τόνισε, ότι ερευνώνται όλα τα στοιχεία και σε λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και το Κέντρο Αναφοράς Γρίπης στη Θεσσαλονίκη θα έχουν τις απαντήσεις.
Ωστόσο εξήγησε ότι το υπουργείο Υγείας επαγρυπνεί και έχει ζητήσει από όλα τα νοσοκομεία να καταγράψουν τα περιστατικά περικαρδίτιδας και να τα αναφέρουν στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.
Συνήθως αυτό δεν γίνεται τόνισε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιά είναι η έκταση του προβλήματος. Η περικαρδίτιδα, όπως εξήγησε ο κ. Σαρόγλου, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους ιούς πέραν των ιών της γρίπης. Τέτοιοι είναι ο ιός Coxsackie (εντεροϊός) ή οι αδενοϊοί που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επιπλοκή της περικαρδίτιδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΕΛ η περίπτωση του στρατιώτη από τα Χανιά δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις δυο γυναίκες που πέθαναν εξαιτίας περικαρδίτιδας στην Κρήτη, καθώς ο στρατιώτης αυτός έπασχε από συγγενή καρδιοπάθεια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τους ιούς της γρίπης.
Οσον αφορά το περιστατικό των Ιωαννίνων που αναφέρεται στο θάνατο μίας 34χρονης γυναίκας από περικαρδίτιδα έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλοκής της γρίπης.
Οπως τόνισε ο κ. Σαρόγλου περίπου 70 ιοί μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν αυτές τις σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά. Ωστόσο, εξήγησε, ότι τα κρούσματα περικαρδίτιδας που έως τώρα έχουν αναφερθεί επίσημα δεν ανησυχούν τις αρμόδιες αρχές αλλά υπάρχει επαγρύπνηση καθώς τα κρούσματα αυτά εμφανίστηκαν όλα μαζί σε μικρό χρονικό διάστημα.
Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί αρρώστησαν και εμφάνισαν την επιπλοκή αυτή της γρίπης ή άλλης ίωσης οι δυο γυναίκες στην Κρήτη, ο κ. Σαρόγλου εξήγησε ότι μπορεί να μολυνθεί μια ολόκληρη πόλη από έναν ιό και να πεθάνει μόνο ένας άνθρωπος. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και συνήθως οι ιώσεις αυτές δεν προσβάλλουν καρδιοπαθείς, αλλά ανθρώπους με εξασθενημένο οργανισμό που το αμυντικό τους σύστημα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο μικρόβιο.
Ο κ. Σαρόγλου πρόσθεσε, ότι ακόμη δυο περιστατικά περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες και αφορούν έναν 70χρονο στα Ιωάννινα και έναν νεότερο άνδρα στην Κόρινθο, οφείλονται σε ιογενή περικαρδίτιδα. Οι ασθενείς έχουν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά και η ζωή τους δεν διατρέχει πλέον κανέναν κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων όταν ρωτήθηκε για τις επιδημίες γρίπης είπε ότι έχουν να εμφανιστούν μεγάλες τέτοιες επιδημίες για τουλάχιστον 20 με 25 χρόνια, σε παγκόσμια κλίμακα. Και εξήγησε ότι δεν θα πρέπει μας ξενίσει μια τέτοιου είδους επιδημία του χρόνου, η οποία όμως θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς μπορούν τα στελέχη του ιού να απομονωθούν έως ότου αυτός φτάσει από την Ασία στην Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του που μεταδίδει το ΑΠΕ ο κ. Σαπουνάς εμφανίσθηκε καθησυχαστικός. Περιμένουμε είπε, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων τα οποία εστάλησαν σε τέσσερα ιδρύματα για να έχουμε διασταύρωση. Τα αποτελέσματα για την ταυτοποίηση του ιού αναμένονται σε τρεις με τέσσερις μέρες.
Για τις υπηρεσίες του ΕΣΥ είπε, υπάρχουν δύο θανατηφόρα περιστατικά στην Κρήτη, το τρίτο με το φαντάρο το αντιμετωπίζουμε ως απλά ένα περιστατικό που έγινε και γι’ αυτό έχουν επιληφθεί οι υπηρεσίες υγείας του Στρατού.
Επανερχόμενος στο θέμα των θανάτων πιθανόν από ιό της γρίπης, ο κ. Σαπουνάς επανέλαβε ότι τέτοιοι θάνατοι δεν είναι ασυνήθιστοι αλλά το ποσοστό τους είναι μικρό και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν είχαμε παρόμοια περιστατικά σποραδικά σ’ όλη τη χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Σαπουνάς τόνισε ότι το κλιμάκιο του ΚΕΕΛ θα παραμείνει όσο χρειαστεί στην Κρήτη μέχρι να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία για να κάνει τη σωστή αξιολόγηση της κατάστασης και πρόσθεσε, “έχουμε ζητήσει αύξηση της επιδημιολογικής επαγρύπνησης και επιτήρησης. Εμείς προσπαθούμε – είπε – να είμαστε αξιόπιστοι αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι λέμε την πραγματικότητα”.
Απαντώντας σε ερώτηση για την γρίπη τύπου Β’ ο κ. Σαπουνάς είπε ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ από τις εργαστηριακές εξετάσεις έχουν επιβεβαιωθεί τρία δείγματα με τον ιό της γρίπης τύπου Β’ που αφορούν σε παιδιά στην Κρήτη.
Ο κ. Σαπουνάς είχε επίσης συνεργασία για το θέμα και με το Νομάρχη Ηρακλείου κ. Γαρεφαλάκη όπου επανέλαβε ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υφίσταται και ουδείς λόγος γίνεται για επιδημία.
Διαβάστε επίσης
- Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές λόγω καύσωνα
- Coxsackie Β’ η αιτία. Διεθνής επιτροπή για τις μυοκαρδίτιδες.
- Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για τα μολυσμένα ιχθυάλευρα
- Γενικές αρχές της θεραπείας του διαβητικού
- Βασικές αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.