Η συστηματική ενασχόληση με την άσκηση δεν μειώνει τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό τους και κατά συνέπεια τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο πνεύμονα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του National Cancer Institute στις ΗΠΑ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό International Journal of Cancer.
Στην έρευνα, συμμετείχαν 27,087 Φιλανδοί ηλικίας 50-69 ετών. Στο χρονικό διάστημα 1985-1988, όλοι οι συμμετέχοντες κάπνιζαν τουλάχιστον 5 τσιγάρα την ημέρα. Το 42% αυτών ήταν χρόνιοι καπνιστές, είχαν κακές διατροφικές συνήθειες και η δουλειά τους απαιτούσε την επαφή με διάφορες ουσίες, όπως ασβέστης, οι οποίες αύξαναν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.
Οι έξι στους δέκα άντρες συμμετείχαν σε κάποια φυσική δραστηριότητα, όπως κηπουρική, κυνήγι ή σκι. Οι πιο αθλητικοί τύποι κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα καθημερινά και εισέπνεαν λιγότερο καπνό, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα, τα οποία γυμνάζονταν συστηματικά είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων με τους άλλους καπνιστές που απείχαν από κάθε φυσική δραστηριότητα.
Μια μικρή διαφορά παρατηρήθηκε στους άντρες ηλικίας 50-56 ετών, οι οποίοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο του καρκίνου, συγκριτικά με τους καπνιστές που έκαναν καθιστική ζωή.
Διαβάστε επίσης
- Δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού το αντισυλληπτικό χάπι
- Υπό διωγμό οι καπνιστές
- Τα γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και διαβήτη
- Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα
- Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για αγχολυτικά χωρίς κίνδυνο εθισμού
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.