Ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Ερανος πραγματοποιείται και φέτος από τις 8 μέχρι και τις 19 Απριλίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του μεγάλου κοινού, δίνοντας τη δυνατότητα να νιώσει ο καθένας ότι βοηθάει πραγματικά. Η βοήθεια και η συμπαράσταση που ένας άνθρωπος δίνει στον άλλο είναι ένα γεγονός που εκδηλώνεται από κίνητρα που φωλιάζουν στα βάθη της ύπαρξής μας. Ειναι ένα γεγονός ή μία πράξη που φανερώνεται, όχι μόνο στην ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά τη βλέπουμε ακόμα και στο ζωικό βασίλειο. Μία βοήθεια ή μία έστω απλή συμπαράσταση είναι μία εσωτερική ανάγκη. Είναι μία εσώψυχη αντίδραση ή μία προσωπική έξαρση ενός ανθρώπου να βρεθεί με κάποιο τρόπο κοντά σε έναν άλλο, όταν δει ότι χρειάζεται κάτι. Σήμερα κυβερνήσεις ή μεγάλοι οργανισμοί δίνουν σημαντική βοήθεια για να ενισχύσουν άλλα κράτη που υποφέρουν ή ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Μία τέτοια ομάδα είναι και οι ασθενείς με καρκίνο. Μία ασθένεια που φάνηκε πριν από αρκετά χρόνια ότι θα χρειαζόταν ξεχωριστή φροντίδα, προσοχή και φυσικά ενίσχυση.
Λέγοντας ενίσχυση εννοούμε εκτός από όλα τα άλλα και οικονομική ενίσχυση. Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο πολυδάπανες ασθένειες. Αλλοτε ήταν μόνο η διάγνωση και κυρίως η θεραπεία. Μετά φάνηκε η ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης, ακολούθησε η μετανοσοκομειακή βοήθεια και τελικά όλοι είδαν ότι η πρόληψη της νόσου και η αποκατάσταση του καρκινοπαθούς είναι από τις πιο βασικές ενέργειες όσων θέλουν να ασχοληθούν με τον καρκίνο.
Ενισχύσεις οικονομικές, σαν δωρεά ή σαν πρόσκληση εράνων, δεν είναι ελληνική εφεύρεση, όπως αναφέρεται μερικές φορές από καθαρή άγνοια ή και για άλλους λόγους και το έχουμε ακούσει ή διαβάσει τα τελευταία χρόνια.
Οι ΗΠΑ στήριξαν τον όλο αντικαρκινικό τους αγώνα στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ενισχύσεις προς την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία. Ιδρυσε νοσοκομεία και ξενώνες, αγόρασε τεράστια μηχανήματα ακτινοβολίας ή διαγνωστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας και αγνώστου τιμής, προσφέροντάς τα στο ένα ή το άλλο Ειδικό Κέντρο.
Στη χώρα μας, το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο βασίστηκε στο ξεκίνημά του και την εφαρμογή της ακτινοθεραπείας το 1935 στους αδελφούς Παπαστράτου που έδωσαν 3.000.000 δρχ για να αγοραστεί από την Ευρώπη ένα γραμμάριο ραδίου.
Η αύξηση της συχνότητας της ασθένειας στην Ελλάδα, αύξησε την ανάγκη για εγκαιρότερη διάγνωση και εφαρμογή της πολυδάπανης θεραπείας, αλλά και να αρχίσει ο κόσμος να συνειδητοποιεί για τους κινδύνους που υπήρχαν τριγύρω του, ώστε να αρχίσουν να σώζονται ζωές. Ετσι ήρθε και στην Ελλάδα η σκέψη διοργάνωσης ενός Πανελληνίου Αντικαρκινικού Εράνου, ο οποίος και ακολούθησε την κατεύθυνση που είχε δώσει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία.
Ο πρώτος έρανος για τον καρκίνο στην Ελλάδα έγινε το 1958, όπου η υπηρεσιακή κυβέρνηση για την τότε διενέργεια των εκλογών είχε πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, που ήταν και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ο κ. Γεωργακόπουλος υιοθέτησε την εισήγηση του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου για την άδεια διενέργειας ενός εράνου.
Ο Ερανος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε μερικές ακόμη πόλεις της Ελλάδος και απέδωσε 6.700.000 δρχ. Το ποσό αυτό ενίσχυσε το νοσοκομείο “Ο Αγιος Σάββας” για την αγορά ειδικών μηχανημάτων. Αυτή ήταν η αρχή των Πανελληνίων Αντικαρκινικών Εράνων. Η αρχή που έγινε θεσμός. Τον ίδιο χρόνο δημιουργήθηκε και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία ανέλαβε τον πανελλήνιο αντικαρκινικό έρανο και αποφάσισε τη διενέργειά του κάθε άνοιξη, καθώς τον Οκτώβριο ήταν προγραμματισμένος ο έρανος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ουσιαστικά ο πρώτος Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Ερανος έγινε στις 19 Μαΐου του 1960 στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες ελληνικές πόλεις και στις 22 Μαΐου στην ύπαιθρο (στις μικρότερες πόλεις και χωριά) όπου μπορούσαν να φτάσουν ειδικά συνεργεία.
Ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Ερανος συνάντησε πολλά εμπόδια από τότε μέχρι και σήμερα. Το 1964 σημειώθηκε η πρώτη αντίδραση από ορισμένους κύκλους, που ρωτούσαν γιατί ανατέθηκε ο έρανος σε μία άγνωστη οργάνωση! Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία αντέδρασε άμεσα και η δημοσίευση της αλληλογραφίας στις εφημερίδες ήταν τελικά επωφελής και τη χρονιά εκείνη συγκεντρώθηκαν περισσότερα χρήματα.
Η ένταξη της διαφημιστικής καμπάνιας με το μήνυμα “Δώστε και σώστε” έδωσε ουσιαστικά ένα καινούριο φούντωμα στο σκοπό του εράνου. Το μήνυμα πέρασε σε όλη την Ελλάδα και με τη βοήθεια τραγουδιστών, ηθοποιών, δημοσιογράφων, δασκάλων και μαθητών. Ηταν ένα πρωτοποριακό μήνυμα το οποίο εξακολουθεί και σήμερα, τριάντα χρόνια αργότερα να βρίσκεται στην επικαιρότητα.
Παρόλες τις αναφορές που γράφονται κατά καιρούς, ίσως με γκρίνια ή με χιούμορ, αφού τόσα χρόνια η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία εργάζεται ασταμάτητα, ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Ερανος κάθε χρόνο προχωρεί, δίνοντας ένα μεγάλο παρών στη χώρα μας.
Αν και κατά καιρούς πολλοί αμφισβητούν την αναγκαιότητα του εράνου, ευτυχώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχισθεί. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το κόσμο που θέλει να δώσει κάτι από το υστέρημά του αλλά και να πληροφορηθεί για τα νεότερα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.