Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Ερευνας Νεανικού Διαβήτη τίμησε σε ειδική εκδήλωση την κυρία Νίκη Γουλανδρή ως “Γυναίκα της Χρονιάς – 2002”, μία διακεκριμένη Ελληνίδα με διεθνή εμβέλεια και έκδηλη την αίσθηση αποστολής και ευθύνης στον τόπο και στις πανανθρώπινες αξίες, για τη συμβολή της στο ερευνητικό του έργο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης “ΓΑΙΑ” στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ίδρυσε η κ. Γουλανδρή με το σύζυγό της Αγγελο, το 1964. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Χρήστος Μπαρτσόκας στην προσφώνησή του μίλησε για τη σημασία της ενίσχυσης του ερευνητικού έργου του Ιδρύματος στην εξάλειψη του νεανικού διαβήτη.
Η κ. Γουλανδρή απηύθυνε έκκληση για περισσότερη ευαισθησία και προσφορά προς το σκοπό του Ιδρύματος που αφορά τα παιδιά. Εξάλλου, πρόσθεσε και το κέντρο “ΓΑΙΑ” ως φορέας σύνθεσης της φύσης και του πολιτισμού αποτελεί και προτείνει μια νέα πολιτική παιδείας, μια στάση ευθύνης απέναντι στη ζωή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που κατακλύζουν τον κόσμο και την κοινωνία μας, αναστέλλοντας τη χαρά της ζωής και την εμπιστοσύνη στο μέλλον, που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας.
Ο ακαδημαϊκός κ. Ν. Ματσανιώτης χαρακτήρισε την κ. Γουλανδρή “ιδανική πρέσβειρα της Ελλάδας”. Πρόσθεσε ότι είναι μια γυναίκα με βαθιά καλλιέργεια και ιδανικό συνδυασμό αρετών, με εξαιρετικές ικανότητες και πλούσια χαρίσματα. Καταλήγοντας ο κ. Ματσανιώτης την παρομοίασε με λάμψη γιατί όπως αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης: “μια λάμψη είδε ο άνθρωπος. Κι αν είδες είδες”.
Στη διεθνή προσπάθεια στον αγώνα κατά του νεανικού διαβήτη, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Ερευνας Νεανικού Διαβήτη μετέχει, από το 1983. Αρχικά οι προσπάθειες εντοπίσθηκαν στην επίλυση των άμεσων ψυχοκοινωνικών αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και τα άτομα με διαβήτη στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα ήταν να νομοθετηθούν σημαντικές αλλαγές στην περίθαλψη και την πρόνοια των διαβητικών (επιδόματα, δωρεάν χορήγησης ινσουλίνης, ίδρυση διαβητολογικών κέντρων, μεταγραφές φοιτητών κ.λ.π.)
Στον τομέα εκπαίδευσης των διαβητικών ατόμων έγιναν και συνεχίζονται σεμινάρια, ενώ έχουν χορηγηθεί υποτροφίες για μετεκπαίδευση Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό.
Οσον αφορά στην προώθηση της έρευνας στο διαβήτη, πέρυσι επιχορηγήθηκε με $200.000, ερευνήτρια στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Φιλοδοξία του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ιδρύματος Ερευνας Νεανικού Διαβήτη είναι να πολλαπλασιασθούν οι ερευνητικές επιχορηγήσεις, καθώς και ο αριθμός των ερευνητών και να χρηματοδοτηθεί έρευνα υψηλής ποιότητας στη χώρα μας, προς όφελος των μικρών ασθενών.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.