Το 95% των περιπτώσεων βαρηκοΐας – κώφωσης έχει τα αίτια της στη λειτουργία του κοχλία. Αυτό σημαίνει πως τα 95 στα 100 παιδιά που γεννιούνται με πρόβλημα βαρηκοΐας – κώφωσης έχουν τη δυνατότητα μέσω μίας έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης, συμβουλευτικής θεραπείας και εκπαίδευσης, να αποκατασταθούν.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια ένα παιδί που γεννιόταν με πρόβλημα ακοής δεν είχε άλλη επιλογή από το να φορέσει ακουστικά βαρηκοΐας -αναλογικά ή ψηφιακά- που όσο καλά κι αν είναι δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να δυναμώνουν το ήδη υπάρχον ελλιπές ακουστικό σήμα.
Η δεύτερη οδός ήταν να καταφύγει στην ελληνική νοηματική γλώσσα, σε μια κοινωνία, όμως, όπου η κουλτούρα σ ένα μεγάλο βαθμό είναι βασισμένη στο λόγο και το επόμενο βήμα ήταν τα κοχλιακά εμφυτεύματα.
Τα παραπάνω στοιχεία θα τονιστούν κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Κοχλιακά εμφυτεύματα: θεωρητικά και τεχνικά ζητήματα στον τομέα των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Νέες προοπτικές στην εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα ακοής”, που οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών -Ειδικών Παιδαγωγών Πτυχιούχων Πανεπιστημίου.
Τα θέματα τα οποία θα εξεταστούν στην ημερίδα σχετίζονται με την αποκατάσταση της κώφωσης, την έγκαιρη διάγνωση και συμβουλευτική, την pre-training θεραπεία (πρώιμη ακουστική εξάσκηση), τη χειρουργική επέμβαση – τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος και τη θεραπεία – λογοθεραπεία.
Στην Ελλάδα κλινική αναφοράς, για την αντιμετώπιση προβλημάτων βαρηκοΐας -κώφωσης, αποτελεί το Τμήμα Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ του ΑΧΕΠΑ, καθώς η αποκατάσταση της ακοής μέσω του κοχλιακού εμφυτεύματος αντιμετωπίζεται μέσω της διεπιστημονικής οδού και είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την εφαρμογή των τελευταίων εξελίξεων στα κοχλιακά εμφυτεύματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων του ΑΧΕΠΑ είναι το πρώτο στην Ευρώπη που θα τοποθετήσει το νέο μοντέλο κοχλιακών εμφυτευμάτων της εταιρίας Cohlear, ESPrit 3G, ενώ μέλη της ομάδας του τμήματος κοχλιακών εμφυτεύσεων της Πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ του ΑΧΕΠΑ, συμμετέχουν στην έρευνα υψηλής τεχνολογίας για τα κοχλιακά εμφυτεύματα που γίνεται σε διεθνές επίπεδο.
Στη διάρκεια της ημερίδας ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής ΩΡΛ του ΑΧΕΠΑ καθηγητής Ιωάννης Δανιηλίδης, θα παρουσιάσει το υλικό του Τμήματος Κοχλιακών Εμφυτεύσεων, ενώ ο τεχνικός ρύθμισης κοχλιακών εμφυτευμάτων της κλινικής ωτορινολαρυγγολόγος, Γιώργος Κυριαφίνης, ειδικευμένος στις κοχλιακές εμφυτεύσεις στην ομάδα του Varese στην Ιταλία, θα αναφερθεί στη διεξαγωγή του διεγχειρητικού και μετεγχειρητικού ηλεκτροφυσιολογικού ελέγχου στην κοχλιακή εμφύτευση και στις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των κοχλιακών εμφυτευμάτων παγκοσμίως.
Διαβάστε επίσης
- Στεφανιαία νόσος – πρόληψη και αντιμετώπιση
- Ηπατίτιδες Α, Β, C: Διαφορές και αντιμετώπιση
- Οι παγίδες της παιδικής χαράς
- Προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Υπάρχει αντιμετώπιση
- Σχέδιο Δράσης για την προστασία της παιδικής ηλικίας
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.