Ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις για το παρόν και το μέλλον της ιατρικής επιστήμης μετά την καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος έγιναν στην Αθήνα από τρεις κορυφαίους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα των γονιδίων στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τους κ.κ . Γαβρά, διευθυντής του κέντρου Ερευνας για την υπέρταση στις ΗΠΑ, Κ. Βέντερ, επικεφαλή της διεθνούς έρευνας για το ανθρώπινο γονιδίωμα και ο καθηγητής Α. Πατρινός, διευθυντής της Βιολογικής Ερευνας του υπουργείου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οπως επεσήμαναν μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες και θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας.
Μεταξύ άλλων εξήγησαν γιατί κληρονομούμε την υπέρταση περισσότερο από τη μητέρα μας και όχι από τον πατέρα μας, και είπαν ότι σύντομα ελπίζουν πως οι άνθρωποι των πόλεων θα απαλλαγούν από το καυσαέριο χάρη στην επανάσταση της βιοτεχνολογίας.
Η λεπτομερής παρατήρηση ενός μέρους από το γονιδίωμα που αναφέρεται στα πιθανά αίτια της υπέρτασης έχει ήδη δώσει πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες τόνισε ο κ. Χ. Γαβράς, ο οποίος ανέφερε ότι μετά από μια γενετική ανάλυση που έγινε στο εργαστήριο του σε συνεργασία με το αντιϋπερτασικό ιατρείο της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζαννείου νοσοκομείου φάνηκε ότι η υπέρταση και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κληρονομούνται περισσότερο από τη μητέρα.
Ενδειξη η οποία βασίστηκε όχι μόνο στη μελέτη των γονιδίων αλλά και σε επιδημιολογικές παρατηρήσεις οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες καθώς μπορούν να βοηθήσουν μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων να προλάβουν την υπέρταση.
Ο κ. Γαβράς εξήγησε ότι σύντομα η έρευνα μπορεί να οδηγήσει και σε επαναστατικές θεραπείες για την υπέρταση, παρότι σήμερα υπάρχουν ικανοποιητικά φάρμακα τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμισή της.
Η υπέρταση τόνισε ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας ενδεχομένως μετά την πλήρη αναγνώριση των αιτίων που την προκαλούν μπορεί να είναι παρελθόν σε μερικά χρόνια, καθώς μια και μόνη ταμπλέτα θα είναι ικανή για την πλήρη θεραπεία της νόσου.
Οι ερευνητές τόνισαν ακόμη ότι σε επτά με 8 χρόνια θα είναι διαθέσιμα αρκετά γενετικά τέστ όπως αυτά που υπάρχουν σήμερα για τον καρκίνο του μαστού, τα οποία θα προειδοποιούν τους ανθρώπους για τις πιθανότητες που έχουν να αναπτύξουν κάποιο σοβαρό νόσημα στο μέλλον.
Ο κ. Κ. Βέντερ τόνισε ότι η διάσταση της ιατρικής σε καθαρά προληπτικό επίπεδο θα συμβάλλει έτσι ώστε αρκετοί άνθρωποι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους καθώς θα γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν, με αποτέλεσμα να προλάβουν ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Οπως είπε, το μέλλον αυτού του κόσμου ανήκει στην πρόληψη αυτών των νοσημάτων, την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που τα δημιουργούν, αλλά και τις νέες γονιδιακές θεραπείες που θα αλλάξουν την εικόνα της ιατρικής μέσα στον αιώνα που διανύουμε.
Ο αιώνας αυτός θα μείνει στην ιστορία γιατί θα νικήσουμε πολλές ασθένειες εξήγησε και συμπλήρωσε ότι αυτό όμως δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς φαίνεται ότι ακόμα και αν μελετηθούν σε βάθος τα γονίδια αυτά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, πράγμα που κάνει πιο πολύπλοκη την παρασκευή αποτελεσματικών θεραπειών, ιδίως για τις πιο σοβαρές από τις ασθένειες που βασανίζουν σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Βέντερ αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στη βιολογία και τη γενετική και τόνισε ότι πριν από μερικές δεκαετίες χρειαζόταν ακόμη και δέκα χρόνια για να απομονωθεί στο εργαστήριο ένα γονίδιο ή μια πρωτεΐνη. Σήμερα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να κάνουν την αναζήτηση αυτή μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα.
Ολοι οι ερευνητές εξήγησαν ότι δεν θα πρέπει να ξεχνούμε τις επιδράσεις του περιβάλλοντος τις οποίες μελετούμε παράλληλα με το γενετικό υλικό του ανθρώπου ώστε ένας γονιδιακά ”άρτιος” άνθρωπος να ζει σε όσο το δυνατόν πιο υγιές εξωτερικό περιβάλλον.
Πάνω στις δυνατότητες που δίνει σήμερα η βιοτεχνολογία για τη σωτηρία του πλανήτη αναφέρθηκε ο καθηγητής Α. Πατρινός, ο οποίος εξήγησε ότι η βιοενέργεια είναι το μεγάλο όπλο στη μάχη για τον έλεγχο των επιπέδων του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια για τον έλεγχο του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Οπως επεσήμανε είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μικρόβια προκειμένου να αδρανοποιήσουμε σήμερα τοξικά απόβλητα, ενώ βακτήρια θα επιστρατευθούν για να κατακρατήσουν το ουράνιο σε μολυσμένο νερό.
Το πιο εντυπωσιακό όμως θα είναι η διάθεση νέων ενεργειακών μορφών στην ανθρωπότητα οι οποίες δεν θα μολύνουν το περιβάλλον. Πρωτεΐνες που θα κατασκευάζονται στο εργαστήριο και θα παράγονται από μικρόβια θα ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ενσωματώνονται πάνω σε συνθετικές νανομεμβράνες.
Αυτή η μέθοδος θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου από το νερό, το οποίο θα αποτελέσει ένα οικολογικό καύσιμο εντελώς καθαρό που δεν θα μολύνει την ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων.
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Πατρινός πότε οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους το πρώτο αυτοκίνητο που θα καίει το καύσιμο αυτό, απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Διαβάστε επίσης
- Ηλεκτρονική όραση: Οταν η επιστήμη συναντά την επιστημονική φαντασία
- Εμβόλιο για το AIDS δίνει νέες ελπίδες από τις πρώτες δοκιμές
- Η ευφορία της Ολυμπιάδας δίνει μετάλλια στις γεννήσεις
- Ναι στη χρήσιμη επιστήμη λένε οι Γάλλοι
- Η επιστήμη γεννά. Η γυναίκα τίκτει. Ο άνδρας;
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.