Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου φέτος είναι αφιερωμένη στην φυσική δραστηριότητα, και ο WHO (World Health Organization) προτρέπει μικρούς και μεγάλους να στραφούν προς στην άσκηση και να εγκαταλείψουν την καθιστική ζωή, καθώς αυτή αποτελεί κύρια αιτία πολλών ασθενειών. Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας έχει σύνθημα ‘Κινηθείτε προς την υγεία’ και επιδιώκει να προάγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος αποτελεί το καλύτερο μέσο πρόληψης ασθενειών και χρόνιων τραυματισμών που οφείλονται συνήθως στη μειωμένη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και σε βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και τη κακή διατροφή.
Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρουν πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονται με την αποχή από τη φυσική δραστηριότητα και πως η καθιστική ζωή και οι συνέπειες της τείνουν να αποτελέσουν μάστιγα του αιώνα.
Η ελλιπής άσκηση διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοαναπνευστικών παθήσεων, σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας, καθώς επίσης αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου, υπέρτασης, οστεοπόρωσης και κατάθλιψης.
Σύμφωνα με το ΠΟΥ, το 60-85% των ατόμων στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες απέχουν από κάθε φυσική δραστηριότητα, κάνουν ανθυγιεινή διατροφή και είναι καπνιστές. Ακόμα πιο ανησυχητικό παρουσιάζεται το γεγονός πως το 2/3 των παιδιών σε όλο τον κόσμο δεν ασκείται συστηματικά, με αποτέλεσμα να απειλείται σοβαρά η υγεία τους τα μετέπειτα χρόνια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως το 1/3 των διαφόρων ειδών καρκίνου μπορούν να προληφθούν με την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, με τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και με την υιοθέτηση ενός σωστού διατροφικού προγράμματος. Η καθημερινή ενασχόληση για μισή ώρα με την άσκηση ή με τις δουλειές του σπιτιού είναι ένα καλό πρώτο βήμα ενάντια στην καθιστική ζωή.
Επιπλέον ο WHO τονίζει πως η δημιουργία καινούργιων αθλητικών εγκαταστάσεων, πάρκων και ειδικών ποδηλατοδρόμων κρίνεται αναγκαία προκειμένου ο ασκούμενος να αισθάνεται ασφαλής κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί το μάθημα της Φυσικής αγωγής στα σχολεία και να περαστεί το μήνυμα στα παιδιά πως η γυμναστική δεν είναι θέμα μόνο αισθητικής αλλά κυρίως υγείας.
Ας αποτελέσει λοιπόν η Παγκοσμία ημέρα Υγείας του 2002 την αρχή για να καλύτερο μέλλον, με λιγότερες ασθένειες και περισσότερη άσκηση, υγιεινή διατροφή και κατά συνέπεια υγεία.
Διαβάστε επίσης
- Συστηματική άσκηση και μακροζωία: πού, πώς, πότε και γιατί;
- Σακχαρώδης διαβήτης: Μάθε και προφυλάξου
- Βάδισμα: Η ευκολότερη άσκηση του κόσμου
- Τι είναι το Γιν και το Γιανγκ;
- Παραοικονομία στην υγεία
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής. Απόφοιτη πανεπιστημίου Φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Εργασιακή πείρα στον αθλητικό κλάδο ώς aerobic instructor και personal trainer. Εισηγήτρια σεμιναρίων aerobic σε Ελλάδα και Κύπρο.
n