Συγκλονιστικά στοιχεία παρουσίασαν για την Αιθιοπία σε ανακοίνωση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, στην Αιθιοπία, μία χώρα σχεδόν 62 εκατομμυρίων κατοίκων, το 20% των ανθρώπων πρέπει να περπατήσει 2 ώρες για να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Το 1/5 των παιδιών πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους εξαιτίας των διαρροϊκών νόσων, της ιλαράς, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Οι γυναίκες θα γεννήσουν τουλάχιστον έξι φορές στη διάρκεια της σύντομης ζωής τους και δε θα ζήσουν όλα τα παιδιά τους. Οι μητρικοί θάνατοι φθάνουν στους 7-10 ανά 1000 γεννήσεις.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας από τα μέσα του 2001 είναι παρόντες στη χώρα εφαρμόζοντας πρόγραμμα για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση επιδημιών ελονοσίας και την αναβάθμιση των δομών υγείας στην περιοχή της Αμάρα. Οι ελλείψεις που ήδη έχουν διαπιστωθεί και καταγραφεί σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, χειρουργικά εργαλεία αλλά και τεχνική υποδομή, τους οδηγούν στο να απευθύνουν επείγουσα έκκληση βοήθειας.
Ηδη οι συνδρομητές της οργάνωσης έχουν λάβει σχετικό έντυπο με το οποίο ζητούν την αλληλεγγύη τους προς το δοκιμαζόμενο λαό της Αιθιοπίας. Την έκκληση αυτή απευθύνουν και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία γιατί χρειάζονται και τη δική της συμβολή για να εξακολουθούν να είναι παρόντες και να υποστηρίζουν τον πληθυσμό αυτής της χώρας.
Στην ανακοίνωση τύπου αναφέρονται επίσης τα παρακάτω: Αλλωστε, η είδηση μας “βομβαρδίζει” ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Και κάθε φορά μας συγκλονίζει το ίδιο. Γιατί το “θέμα της Αιθιοπίας” μπορεί σήμερα να μην είναι στο “φως της δημοσιότητας” αλλά αυτό δεν αναιρεί τα ανυπέρβλητα προβλήματα που καθιστούν την παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απαραίτητη και ζωτικής σημασίας.
Η Αιθιοπία, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές κρίσεις λόγω της ξηρασίας καθώς και του παρατεταμένου πολέμου με τη γειτονική Ερυθραία, που οδήγησαν σε αμέτρητους θανάτους και μετακινήσεις πληθυσμών. Η σοβαρότητα των κρίσεων αυτών σε συνδυασμό με τα σύνθετα προβλήματα που το επίσημο κράτος επωμίζεται έχουν οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση συνεχιζόμενης -αν και σιωπηρής- κρίσης την αποφόρτιση της οποίας έχει αναλάβει η διεθνής βοήθεια.
Ασθένειες, που στις χώρες του δυτικού κόσμου θεωρούνται ιάσιμες, εδώ αποτελούν τις πρώτες αιτίες θανάτου. Η φτώχεια, η παρατεταμένη ανυδρία, ο υποσιτισμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης συντελούν ώστε η Αιθιοπία να είναι μία χώρα με υψηλούς δείκτες θνησιμότητας. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των υγειονομικών δομών της χώρας, στις βασικές αιτίες θανάτου στην Αιθιοπία συγκαταλέγεται και η ελονοσία.
Στην Αμάρα με πληθυσμό 16 εκατομμύρια, κάθε Κέντρο Υγείας προορίζεται για την περίθαλψη 5.000 κατοίκων ενώ οι πληθυσμοί των απομακρυσμένων περιοχών δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές δομές υγείας.
Τα προγράμματα και οι δραστηριότητες που αναλαμβάνουν οι
εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας για την ανακούφιση των
πληθυσμών της περιοχής της Αμάρα στοχεύουν σε:
– μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας στην περιφέρεια της Αμάρα
– αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών στις κλινικές,
τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία με επιμορφωτικά σεμινάρια για το
ντόπιο υγειονομικό προσωπικό
– παροχή βασικού ιατροφαρμακευτικού υλικού στα Κέντρα Υγείας
– πληροφόρηση και ενημέρωση του πληθυσμού
Δώστε μας τα μέσα για να συνεχίσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να είναι παρόντες κοντά στον πληθυσμό της Αιθιοπίας. Βοηθήστε μας στο δικό μας “πόλεμο” κατά των ασθενειών.
Διαβάστε επίσης
- Εμβολιασμός για ηπατίτιδα Α και ταξίδια υψηλού κινδύνου
- Νέα μέθοδος μπάι-πας για καρδιοπαθείς υψηλού κινδύνου
- Εμβολιασμός κατά της γρίπης για τις ομάδες υψηλού κινδύνου
- Η λεπτίνη δείκτης κινδύνου για καρδιοπάθειες
- Αγνοια κινδύνου των γυναικών για το κάπνισμα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.