Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, γεγονός ηθικά αβάσταχτο και πλήρως αδικαιολόγητο όπως επεσήμανε και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Πικέ σε συνέντευξη Τύπου της Ε.Ε. στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης που διεξάγεται στο Μεξικό.
Στο Μοντερέι, την τρίτη σε μέγεθος πόλη του Μεξικού, συρρέουν πάνω απο πενήντα ηγέτες κρατών και εκπρόσωποι από εκατό χώρες για να συζητήσουν την αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ηνωμένες Πολιτικές και Ευρωπαϊκή Ενωση συζητούν για την αύξηση των πόρων χρηματοδότησης και καταθέτουν τις προτάσεις τους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζόρτζ Μπους εξήγγειλε αύξηση της αμερικανικής βοήθειας κατά 5 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για τις χώρες που θα εφαρμόσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξουν τις αγορές τους και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό μορφή δωρεάς και όχι δανείου.
Οι ”15” της ΕΕ στη Βαρκελώνη συμφώνησαν να αυξηθεί το ποσοστό της βοήθειας σε 0,39% κατά μέσο όρο του ΑΕΠ μέχρι το 2006 ενώ τέσσερα μέλη – Δανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σουηδία – δέχτηκαν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Πικέ τόνισε στη συνέντευξη ότι το 2000 η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, απορροφώντας το 52% των εξαγωγών τους και προτίθεται να χορηγήσει ως επιπλέον βοήθεια 7 δισ. δολάρια.
Παρόντες στη διεθνή διάσκεψη είναι εκπρόσωποι από 260 μη κυβερνητικές οργανώσεις που καταθέτουν και αυτοί τις δικές τους προτάσεις για μια βαθειά και ριζική μεταρρύθμιση ενάντια στη φτώχεια και την παγκοσμιοποίηση που όχι μόνο δεν περιλαμβάνει τις φτωχειές χώρες αλλά αντιθέτως τις αποκλείει στο περιθώριο της ανάπτυξης.
Η επιτυχία της διάσκεψης δεν είναι εύκολη υπόθεση, οι ελπίδες όμως για υλοποίηση των στόχων του ΟΗΕ και διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας, είναι σίγουρα ισχνές. Ωστόσο, ο διάλογος είναι ανοιχτός, το θέμα έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ, η συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς έχει διευρυνθεί και για πρώτη φορά οι φτωχές χώρες αποδέχονται την ιδέα μιας εταιρικής σχέσης που θεμελιώνεται στην κοινή ευθύνη.
Διαβάστε επίσης
- Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα δολάριο την ημέρα
- Εξι άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους σε τροχαία στη χώρα μας
- Οι άνθρωποι θα ζουν 400 χρόνια!
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.