Εμβόλιο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει την δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων, πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν σε μερικά χρόνια Αμερικανοί και Σουηδοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα των αρχικών προσπαθειών τους στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στην Ατλάντα.
Οι επιστήμονες δοκίμασαν το εμβόλιο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και διαπίστωσαν ότι αυτά δημιούργησαν 70% λιγότερη αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες τους.
Το νέο εμβόλιο αποτελείται από συνθετικές ενώσεις οι οποίες προσομοιάζουν με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον τύπο της χοληστερόλης, που ευθύνεται για τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας (αρτηριοσκλήρυνση).
Οι συνθετικές αυτές ενώσεις προκαλούν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της εναπόθεσης χοληστερόλης στα τοιχώματα των αγγείων.
“Οι κλινικές δοκιμές μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ αν αποδειχθεί ότι η δράση είναι ίδια και στους ανθρώπους, θα αποτελέσει κάτι πολύ σημαντικό”, τόνισε ο Δρ. Prediman Shah, από την ερευνητική ομάδα.
Η αρτηριοσκλήρυνση, η ανάπτυξη δηλαδή αθηρωματικής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Διαβάστε επίσης
- Πόσα εμβόλια υπάρχουν για την πολιομυελίτιδα;
- Γρίπη, ο… πονηρός ιός!
- Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός;
- Θετικό αυστραλιανό αντιγόνο
- Λάθος(;) αντιτρομοκρατικό εμβόλιο αγόρασαν οι Βρετανοί
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.