Ολέθρια μπορεί να αποβεί για τους καρδιοπαθείς η διακοπή της αντιυπερτασικής θεραπείας, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καρδιοπαθείς, που διέκοψαν τη λήψη των φαρμάκων τους, λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής τους από τις παρενέργειες των φαρμάκων, εμφανίζουν αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.
Η διακοπή της αντιυπερτασικής θεραπείας είναι μια πραγματική μάστιγα και αποδίδεται στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, που προκαλούν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφεραν οι ειδικοί ομιλητές κατά τη τελευταία μέρα των εργασιών του 2ου Πανελληνίου Συμποσίου “Αρτηριακή υπέρταση και καρδιαγγειακός κίνδυνος”, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με την προεδρία του καθηγητού παθολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αχιλλέα Τουρκαντώνη.
Έδωσαν όμως ελπίδες στους ασθενείς αναφέροντας ότι οι πρωτοποριακές θεραπείες με νέες φαρμακευτικές ουσίες έρχονται να δώσουν λύση στο μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των υπερτασικών, τις παρενέργειες των αντιυπερτασικών φαρμάκων, γεγονός που βοηθά και τους γιατρούς να αυξήσουν τη συμμόρφωση των «δύσκολων» καρδιοπαθών.
Απαλλαγμένα από παρενέργειες τα νέα φάρμακα επιτρέπουν στον ασθενή να ακολουθεί χωρίς ενοχλήσεις την αγωγή του, σε συνδυασμό με τη δίαιτα και την άσκηση. Η διαβεβαίωση αυτή από τους επιστήμονες έρχεται σε μια εποχή, που ο αριθμός των ασθενών με υπέρταση μεγαλώνει συνεχώς, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η ιατρική κοινωνία έχει πλέον αποδεχθεί την υπέρταση ως ένα βασικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαίας και εγκεφαλικής ή αγγειακής νόσου), που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο. Υπολογίζεται ότι 2.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν καθημερινά από καρδιαγγειακά αίτια. Ο κίνδυνος εμφάνισης ενός καρδιακού επεισοδίου στους υπερτασικούς φτάνει το 30% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς.
Ο έλεγχος της υπέρτασης αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια πρώτη προτεραιότητα για τους γιατρούς, τα αποτελέσματα όμως μέχρι πρόσφατα ήταν φτωχά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνών μελετών, μόλις το 30% των υπερτασικών ασθενών επιτυγχάνουν ικανοποιητική ρύθμιση της πίεσής τους, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός υπερτασικών παραμένει αδιάγνωστος.
Η ανάγκη συχνής λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων και κυρίως οι σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, που αυτά εμφανίζουν, οδηγούν ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών στη διακοπή της θεραπείας, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για την υγεία τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι λιγότερο από το 50% των ασθενών, στους οποίους έχουν χορηγηθεί αντιυπερτασικά φάρμακα, εξακολουθούν να λαμβάνουν την αγωγή τους.
Η νέα κατηγορία φαρμάκων έρχεται να δώσει λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα παρουσιάζοντας μηδενικές παρενέργειες και εξαιρετική δράση στη ρύθμιση της πίεσης.
Διαβάστε επίσης
- Βουλιμία, μια επικίνδυνη ασθένεια
- Η χαμηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι επικίνδυνη στην τρίτη ηλικία
- Η άγνοια για τον προστάτη επικίνδυνη για τους άνδρες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.