Η συχνότητα των παιδικών εγκαυμάτων στη Μ. Βρετανία έχει αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να ξεκινά εκστρατεία για την πρόληψή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα 10 παιδιά παθαίνουν σοβαρά εγκαύματα επειδή το νερό στο μπάνιο είναι καυτό ή γιατί το ρόφημα που πίνουν είναι πολύ ζεστό, ενώ δύο παιδιά το χρόνο, χάνουν τη ζωή τους από αυτού του είδους τα ατυχήματα. Πολλά από τα παιδιά αυτά ηλικίας κάτω των τριών ετών υφίστανται εγκαύματα που καταλαμβάνουν το 20 έως 50% του σώματός τους, με συνέπεια να χρειάζεται να υποβληθούν σε σοβαρές και πολλαπλές πλαστικές εγχειρήσεις. Η πιο συχνή αιτία εγκαυμάτων αποτελούν τα πολύ ζεστά ροφήματα, τα οποία τα μικρά παιδιά χύνουν πάνω τους. Ενα φλιτζάνι τσάι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε ένα μικρό παιδάκι ακόμα και 15 λεπτά μετά την παρασκευή του.
Το μπάνιο του παιδιού αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή αιτία πρόκλησης εγκαυμάτων, καθώς κάθε χρόνο 430 παιδιά παθαίνουν σοβαρά εγκαύματα από το καυτό νερό του μπάνιου.
Στα πλαίσια της εκστρατείας και για την πρόληψη αυτού του τύπου των εγκαυμάτων θα μοιραστούν 50.000 ειδικές λωρίδες που αλλάζουν χρώμα όταν το νερό στο μπανάκι του παιδιού αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ θα μοιραστούν και ένα εκατομμύριο φυλλάδια με οδηγίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
Τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης αυτών των ατυχημάτων είναι:
-Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί κοντά σε καυτά υγρά χωρίς να το προσέχετε, έστω και για λίγο.
-Δοκιμάστε με τον αγκώνα σας την θερμοκρασία του νερού. Πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό.
-Μην αφήνετε κούπες ή πιάτα με καυτό περιεχόμενο σε σημεία που μπορεί να φτάσει το παιδί
-Οι χειρολαβές των μαγειρικών σκευών που είναι στην κουζίνα δεν πρέπει να είναι στραμμένες προς την εξωτερική πλευρά των συσκευών.
Σε περίπτωση ατυχήματος:
-Βάλτε την τραυματισμένη περιοχή κάτω από κρύο νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά.
-Μην πειράζετε την τραυματισμένη περιοχή και μην αφαιρείτε τίποτα από αυτήν
-Μην βάζετε αλοιφές ή οτιδήποτε άλλο νομίζετε ότι μπορεί να ανακουφίσει το παιδί γιατί μπορεί να του κάνετε περισσότερο κακό
-Επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό όσο μικρό και αν είναι το έγκαυμα.
Την εκστρατεία διοργανώνουν το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η εταιρεία Ελέγχου και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων και η Βρετανική Εγκαυματολογική Εταιρεία.
Διαβάστε επίσης
- Τι είναι η σκολίωση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Παιδιά με γερά δόντια!
- Ποιοι είναι οι τύποι σκολίωσης και ποια η θεραπεία τους
- Κρεατάκια και παιδί: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς
- Όταν το μωρό μας αρρωσταίνει…
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.