Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν την ορμόνη της πείνας την οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν στον αγώνα καταπολέμησης της παχυσαρκίας, καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη ορμόνη που φαίνεται να αυξάνει την πρόσληψη τροφής στον άνθρωπο.
Σχεδιάζοντας λοιπόν ένα φάρμακο το οποίο θα αναστέλλει τη δράσης της ορμόνης της πείνας (Ghrelin), οι επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου θα μπορέσουν ίσως να βοηθήσουν τους ανθρώπους που τρώνε πάρα πολύ.
Επιπλέον η χρήση της ίδιας της ορμόνης θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπεία για ασθενείς που δεν έχουν όρεξη για φαγητό, όπως για παράδειγμα ασθενείς με σοβαρές ασθένειες.
Σε πειράματα που έγιναν, οι εθελοντές στους οποίους δόθηκε μία δόση από την ορμόνη, αύξησαν την πρόσληψη των θερμίδων κατά 28%, περισσότερο σε σχέση με τους εθελοντές στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο (placebo).
Μία τέτοια αλλαγή στην ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική αύξηση του σωματικού βάρους. Για παράδειγμα εάν ένας άνδρας βάρους 75 κιλών αυξήσει την ενεργειακή πρόσληψη κατά 1%, σε μία περίοδο 10 ετών θα μπορούσε να αυξήσει το σωματικό του βάρος κατά 15 κιλά.
Διαβάστε επίσης
- Δεν εισήχθησαν στην Ελλάδα προϊόντα με την επικίνδυνη ορμόνη
- Η ορμόνη της όρεξης δε λειτουργεί στους παχύσαρκους
- Ερευνες στην Ευρώπη για την απαγορευμένη ορμόνη
- Νέα ορμόνη που σχετίζεται με την παχυσαρκία
- Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.