Απάντηση στα όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Τ. Σπηλιόπουλος, για απαξίωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έδωσαν σήμερα οι πρόεδροι των Α και Β ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας κ.κ. Ν. Παπακυριαζής και Κ. Καλλέργης, οι οποίοι ανακοίνωσαν τρία μεγάλα έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,2 δισ. δρχ. που θα ξεκινήσουν μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Πρόκειται για το Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο και Ιατρείο Διερχόμενων στο νοσοκομείο ’γιος Παύλος (Φράγκων) προϋπολογισμού 1,5 δισ. δρχ., τη μελέτη για τα χειρουργεία και τον εξοπλισμό τους στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προϋπολογισμού 1,2 δισ. δρχ. και την αναδιάρθρωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών και την τοποθέτηση μαγνητικού τομογράφου στο Ιπποκράτειοπροϋπολογισμού 3,5 δισ. δρχ.
Όσον αφορά τις καταγγελίες περί ανυπαρξίας Νοσοκομείου Ατυχημάτων τόνισαν ότι αυτό είναι επιλογή της κεντρικής πολιτικής και δεν αφορά αποκλειστικά το νομό Θεσσαλονίκης.
Στις δηλώσεις του κ. Σπηλιόπουλου περί ανεπάρκειας κλινών και προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) (ο βουλευτής της ΝΔ είχε πει ότι υπάρχουν 73 κλίνες ενηλίκων και 4 παίδων και ότι χρειάζονται άλλες 150 για να καλυφθούν οι ανάγκες) οι κ.κ. Παπακυριαζής και Καλλέργης απάντησαν ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη μαζί και στο νοσοκομείο Σερρών συνολικά 89 κλίνες στις ΜΕΘ που καλύπτουν ανάγκες πληθυσμού 2.000.000 και ότι απαιτούνται άλλες 25.
Επισήμαναν ακόμη ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εξοπλισμό της Γενικής ΜΕΘ του νοσοκομείου ’γιος Παύλος στο Φοίνικα, 8 κλινών και προγραμματίζεται η λειτουργία ΜΕΘ 6 κλινών στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, ενώ με την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου δίνεται η δυνατότητα άλλων 10 κλινών.
Στις καταγγελίες περί χρεών ύψους 25 δισ. δραχμών των δημόσιων νοσοκομείων οι πρόεδροι των δύο ΠεΣΥ απάντησαν ότι τα νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν έλλειμμα αλλά διαθέτουν κοινωνικό περίσσευμα και ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης των προμηθευτών οφείλεται στην καθυστέρηση των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλλουν τα νοσήλια. Τόνισαν μάλιστα ότι ο ΟΓΑ έχει να πληρώσει από τον περασμένο Αύγουστο.
Στις δηλώσεις του κ. Σπηλιόπουλου ότι το 60% των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι ανασφάλιστοι αλλοδαποί και η επιβάρυνση υπολογίζεται σε 4-5 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο απάντησαν ότι το ποσοστό αυτό είναι 25% και όχι 60% και ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με κακοδιαχείριση, επισημαίνοντας ότι οι αλλοδαποί δικαιούνται περίθαλψη ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.
Αναφερόμενοι στο θέμα των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπών ειδικοτήτων προσωπικού οι κ.κ. Παπακυριαζής και Καλλέργης τόνισαν ότι ξεκίνησε η διαδικασία διορισμού των 587 νεοπροσληφθέντων νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, ενώ προκηρύχθηκαν για φέτος ισάριθμες θέσεις και προβλέπονται προσλήψεις εκατοντάδων εποχιακών υπαλλήλων με τετράμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις.
Στις καταγγελίες περί της νομιμότητας της προκήρυξης για την ενοικίαση από τη Μονή Βατοπεδίου του κτιρίου που στεγάζονται το Α και Β ΠεΣΥ (μίσθωμα 13.000.000 το μήνα), ενώ θα μπορούσαν να στεγαστούν στο νοσοκομείο της οδού Φράγκων, απάντησαν ότι η νομιμότητα της ενοικίασης έχει ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι η στέγαση στη Φράγκων είναι αδύνατη, γιατί ο χώρος είναι ακατάλληλος αλλά και γιατί παραχωρήθηκε από την Μονή Ελέους μόνο για ιατρική χρήση.
Τέλος αναφερόμενοι στα 32 Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σήμερα τόνισαν ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων για καθένα από αυτά για διάφορες επισκευές και διαρρυθμίσεις.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.