Την ανάγκη λήψης μέτρων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για την αποφυγή εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων, η μετάδοση της οποίας γίνεται δια της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια από τα κλιματιστικά μεγάλων κυρίως ξενοδοχειακών μονάδων, επεσήμανε η καθηγήτρια κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα ζητούν οι επιστήμονες.
Η κ. Κρεμαστινού κάλεσε τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην εκδηλωθούν κρούσματα της νόσου.
Στη χώρα μας, επεσήμανε, καταγράφονται κάθε χρόνο 3 – 4 κρούσματα της νόσου, ενώ επιδημία της νόσου εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια του μουντιάλ στη Γαλλία, όπου μάλιστα υπήρξαν και θανατηφόρα κρούσματα.
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Νίκος Βακάλης αναφέρθηκε κατά την διάρκεια του συνεδρίου στην επανεμφάνιση ασθενειών, οι οποίες είχαν εκριζωθεί στο παρελθόν, όπως η φυματίωση και η ελονοσία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη “νόσο του δυτικού Νείλου”, η οποία μεταδίδεται με το τσίμπημα ενός συγκεκριμένου κουνουπιού. Κρούσματα της συγκεκριμένης νόσου έχουν εκδηλωθεί και στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί ακόμη και θάνατοι.
Περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και στη χώρα μας. Υπάρχει πιθανότητα να ήταν ακόμη περισσότερα, αλλά λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων θεωρήθηκαν ιογενείς λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νόσος είναι ευαίσθητη στα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας που μπορεί να λάβει κάθε χώρα.
Διαβάστε επίσης
- Δωρεάν προφυλακτικά για τους θεατές των χειμερινών Ολυμπιακών
- 3.500 έλεγχοι ντόπινγκ θα γίνουν στη διάρκεια των Ολυμπιακών του 2004
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.