Η χρήση των μεταλλαγμένων τροφίμων, συνιστούν ένα μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο για τον άνθρωπο και γι αυτό το λόγο (πέρα από την γενικότερη προσβολή του οικοσυστήματος και την μείωση της βιοποικιλότητας) θα έπρεπε η καλλιέργεια και κατανάλωσή τους να απαγορευτεί, γιατί αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου.
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας-γενετικής στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ, κ. Τάσος Κουράκης, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στην υγεία των ανθρώπων, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο συνάντησης εθελοντών ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κουράκης παράθεσε τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία όπως είπε, αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση των μεταλλαγμένων τροφίμων δεν είναι μια αβλαβής διαδικασία και αυτό γιατί σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα, ότι δηλαδή το DNA των τροφίμων που εισάγεται με την τροφή διασπάται από τα ένζυμα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου, στην πραγματικότητα μεγάλα κομμάτια DNA αρκετές ώρες μετά την τροφή, βρέθηκαν άθικτα στο αίμα πειραματόζωων, σε ανάλογες πειραματικές εργασίες.
Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι οι τροφές που είναι γενετικά μεταλλαγμένες και οι οποίες φέρουν υποχρεωτικώς γονίδια που αυξάνουν την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, μπορούν να μεταφέρουν στους μικροοργανισμούς του εντέρου την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε επίσης και σε πρόσφατες εργασίες, που διενήργησαν ερευνητικές ομάδες της Γερμανίας και οι οποίες έχουν αποδείξει ότι το φυτικό DNA με τη μεγαλομοριακή του μορφή μπορεί να περάσει και να ανιχνευτεί σε ιστούς ζώων, όπως η αγελάδα και η κότα.
Διαβάστε επίσης
- Είναι εφικτή η θεραπεία των αλλεργιών;
- Δεν είναι όλα τα δημητριακά πρωινού ίδια
- Εφηβεία και μυϊκή δύναμη: είναι θέμα φύλου
- Τα φάρμακα δεν είναι ακίνδυνες καραμέλες
- Οι ψυχικές νόσοι δεν είναι στίγμα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.