Η θαλιδομίδη, ένα φάρμακο που τη δεκαετία του 60 είχε βρεθεί υπεύθυνο για τη γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών λευχαιμίας, όπως είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία.
Η δράση του φαρμάκου σχετίζεται με την ιδιότητα του να προκαλεί μείωση της αγγειογένεσης (της δημιουργίας δηλαδή καινούργιων αιμοφόρων αγγείων), η οποία είναι καθοριστική σε πολλές περιπτώσεις για την ανάπτυξη ενός όγκου.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει θετικά αποτελέσματα από τη χρήση της θαλιδομίδης σε ασθενείς που έπασχαν από μία μορφή καρκίνου που ονομάζεται πολλαπλό μυέλωμα.
Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν τον Δρ Rolf M. Mesters, του Πανεπιστημίου Muenster στη Γερμανία, να χορηγήσει θαλιδομίδη σε ομάδα ασθενών που έπασχαν από οξεία μυελογενή λευχαιμία.
Οπως αναφέρεται στο άρθρο του Δρ. Mesters που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Blood, αν και η χρήση της θαλιδομίδης στους ασθενείς αυτούς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η παρεμπόδιση της αγγειογένεσης για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου.
Οι θεραπείες που δεν επικεντρώνονται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, αλλά επιδρούν και στην αιμάτωση του μυελού των οστών, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, καθώς υπάρχουν πολλά φάρμακα με αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες, που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Διαβάστε επίσης
- Νέα μορφή λευχαιμίας
- Νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίας
- Εγκριση φαρμάκου κατά της λευχαιμίας σε χρόνο ρεκόρ
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.