Πολλοί άνθρωποι συχνά παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ικανοποιητικές ώρες ύπνου και ότι πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους Αμερικανούς επιστήμονες από τα τμήματα Ψυχιατρικής και Οικογενειακής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Archives of General Psychiatry, επισημαίνουν ότι ζουν περισσότερο όσοι κοιμούνται το βράδυ 6-7 ώρες κατά μέσο όρο, ενώ όσοι ξεπερνούν τις 8 ώρες και όσοι κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες κάθε βράδυ παρουσιάζουν αυξημένη θνησιμότητα. Εάν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που αρκούνται με σχετικά λίγες ώρες ύπνου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αρκεί να μην το παρακάνετε.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία από παλαιότερη έρευνα, στην οποία είχαν πάρει μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως και 102 ετών.
Ολοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη αυτή είχαν δώσει πληροφορίες για το πόσο κοιμούνται, για τη διατροφή τους, αλλά και για τα προβλήματα υγείας που είχαν. Ολοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια.
Οσοι είχαν δηλώσει ότι κοιμούνται περισσότερο από 8 ώρες ή λιγότερο από 4-5 ώρες ημερησίως, βρέθηκε ότι είχαν κατά 15% αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με όσους είχαν δηλώσει ότι κοιμούνται 7 ώρες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι γενικά η αϋπνία δε σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ η χρήση υπνωτικών βρέθηκε ότι συσχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της 6ετούς παρακολούθησης.
Ομως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν αποδείχθηκε ότι τα υπνωτικά είναι υπεύθυνα για τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς τα άτομα που χρησιμοποιούσαν τέτοια σκευάσματα λάμβαναν φάρμακα που δε χρησιμοποιούνται πλέον για τη θεραπεία της αϋπνίας.
Παρ’ όλα αυτά όμως, η αϋπνία αλλά και η έλλειψη ύπνου έχουν συσχετιστεί από παλαιότερες μελέτες με μειωμένη ποιότητα ζωής, αλλά και διάφορα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση ατυχήματος.
Διαβάστε επίσης
- Συστηματική άσκηση και μακροζωία: πού, πώς, πότε και γιατί;
- Η Google “αισθάνεται τυχερή”: κάνει search στα όρια της ζωής
- Εξωσυζυγικές σχέσεις
- Ναρκισσισμός: Ενα αγκάθι στην σχέση
- Σεξ και μακροζωία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.