Ενας στους δέκα δήμους της χώρας έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με την ΚΕΔΚΕ και ζητά τεχνική συνδρομή για προβλήματα λειψυδρίας, εδαφικών αστοχιών, περιβάλλοντος κ.α.
Η επίσημη έναρξη της εφαρμογής των δράσεων που προβλέπονται απο τη σύμβαση έγινε πριν απο ένα μήνα περίπου (16 Ιανουαρίου 2002) και μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 107 αιτήματα απο όλη την επικράτεια. Απο αυτά, τα 21 (19,6%) εχουν κατατεθεί απο νησιά.
Σε ο,τι αφορά το είδος του αιτήματος, 69 περιπτώσεις (64,4%) είναι για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας, 18 (16,8%) εδαφικές αστοχίες, 5 (4,6%) περιβαλλοντικά προβλήματα και 15 (14,2%) σύνθετα προβλήματα (ΧΥΤΑ, γεωθερμία, ποιοτικοί έλεγχοι υδάτων κλπ.).
Ηδη, το ΙΓΜΕ έχει ανταποκριθεί σε 22 αιτήματα, από τα οποία τα πέντε ήταν επείγοντα, έγιναν κατά προτεραιότητα και αφορούσαν κατολισθήσεις, καθιζήσεις εδαφών και ηφαιστειακούς κινδύνους (Νίσυρος), ενώ μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα έχουν εξεταστεί άλλα 20 αιτήματα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ.
Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπει συνολική
τεχνική συνδρομή του ΙΓΜΕ προς τους δήμους και τις κοινότητες της
χώρας. Αυτή η συνδρομή αφορά ζητήματα ευστάθειας πρανών,
αναγνώρισης προβλημάτων που σχετίζονται με σεισμούς, καθώς και
ζητήματα περιβάλλοντος.
Ομως, ως αιχμή του δόρατος, η σύμβαση έχει το πρόβλημα της
λειψυδρίας. Ο κάθε δήμος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του
μπορεί να καταθέσει σχετικό αίτημα στο ΙΓΜΕ, χωρίς καμία οικονομική
επιβάρυνση, αφού το πρόγραμμα χρηματοδοτείται απο την ΚΕΔΚΕ.
Στη συνέχεια το ΙΓΜΕ πραγματοποιεί επιτόπια έρευνα, συντάσσει υδρογεωλογική τεχνική έκθεση, με την οποία προτείνονται οι κατάλληλες λύσεις των προβλημάτων και τα έργα για την εφαρμογή τους. Η έκθεση αποστέλλεται και στην ΚΕΔΚΕ, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος. Επίσης το πλαίσιο της σύμβασης επιτρέπει στο δήμο, εάν το επιθυμεί, να χρησιμοποιήσει το ΙΓΜΕ και ως τεχνικό σύβμουλο για τη μελέτη επίβλεψης έργων ύδρευσης, γεωτρήσεων κλπ.
“Η εκπληκτική ανταπόκριση των δήμων προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που τους παρέχει η σύμβαση ΚΕΔΚΕ-ΙΓΜΕ, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος”, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος. Δείχνει επίσης – προσθέτει – πόσο εύστοχη και έγκαιρη ήταν η πρωτοβουλία μας. Υπάρχουν μεσαίου μεγέθους δήμοι, οι οποίοι για πρώτη φορά ζητούν την αρωγή του ΙΓΜΕ για εκρηκτικής φύσεως προβλήματα, σε ο,τι αφορά την ύδρευσή τους. “Πιστεύουμε όμως οτι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται και το ΙΓΜΕ είναι ένας φορέας που μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις για προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών, τα οποία η Αυτοδιοίκηση τα έχει, ως οφείλει, σε πρώτη προτεραιότητα”, σημειώνει ο κ. Κουκουλόπουλος.
Διαβάστε επίσης
- Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στην ΠΓΔΜ
- Η πρώτη επέμβαση με τη βοήθεια τεχνητού ήπατος στην Ελλάδα
- Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν
- Κόψτε το κάπνισμα με τη βοήθεια του υπολογιστή σας
- Φάρμακο για τη σηψαιμία με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.