Η κατανάλωση κρέατος δε σχετίζεται απόλυτα με κάποια από τις συνηθέστερες ασθένειες του δυτικού κόσμου, τα θαλασσινά και τα αυγά δεν επιβαρύνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ το γάλα και τα προϊόντα του έχουν σημαντικές ανοσοδιεγερτικές, αναλγητικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Η γενετική δομή του ανθρώπου τον καθιστά παμφάγο ον, που σημαίνει ότι τα ζωικά προϊόντα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), με θέμα “Ο καταναλωτής και η αλήθεια για τα προϊόντα ζωικής προέλευσης” στην οποία ήταν παρόν και το Care.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, που παρουσίασε ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διατροφής του ΓΠΑ, κ. Γ. Ζέρβας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δε σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς η μέση κατανάλωση του στην Ελλάδα και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές, ενώ τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 8%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ξεπερνά το 20%.
Ο κ. Ζέρβας τόνισε την αναγκαιότητα για κρέας χαμηλό σε λίπος και κυρίως σε κορεσμένο λίπος, ενώ πρόσθεσε ότι το κρέας (λευκό και ερυθρό) πρέπει να καταναλώνεται καθώς αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, προσφέροντας τρυπτοφάνη και λυσίνη, αμινοξέα απαραίτητα αλλά και πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Οσον αφορά στην κατανάλωση σε ψάρια και θαλασσινά ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΓΠΑ κ. Σωφρόνιος Παπουτσόγλου, τονισε ότι η κατανάλωσή τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 15 κιλά κατ’ άτομο το χρόνο, κατανάλωση ανάλογη με των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που όμως δε διαθέτουν γεωγραφική θέση ανάλογη της χώρας μας (χιλιόμετρα ακτών και πληθώρα νησιών).
Ο καθηγητής κ. Παπουτσόγλου τόνισε την ιδιαίτερη διατροφική αξία τόσο των ψαριών όσο και των θαλασσινών, ενώ για τα τελευταία ανέφερε το πόσο παραπληροφορημένος είναι ο καταναλωτής σχετικά με την επίδρασή τους στα επίπεδα της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της κακής χοληστερόλης.
Τα θαλασσινά, πρόσθεσε, όχι μόνο δεν αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά συντελούν στη μείωση των επιπέδων της και ιδιαίτερα της κακής χοληστερόλης. Επιπλέον τα ψάρια αποτελούν πολύ σημαντική πηγή των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων της σειράς ω-3, με αντικαρκινικές, καρδιοπροστατευτικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.
Το ελληνικό γάλα πλεονεκτεί έναντι των ευρωπαϊκών, σύμφωνα με αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που έδειξε ότι τα κατώτατα επίπεδα διοξινών σε γάλα στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο Ελληνικό προϊόν. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής του ΓΠΑ κ. Ι. Πολίτης.
Ο κ. Πολίτης πρόσθεσε ότι το γάλα έχει σημαντικές ανοσοδιεγερτικές, αναλγητικές, αντιυπερτασικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι φαρμακευτικές εταιρίες μάλιστα χρησιμοποιούν συστατικά του γάλακτος όπως οι καζεΐνες, για την παραγωγή φαρμάκων, όπως αντιυπερτασικά.
Επιπλέον το γάλα, αλλά και τα προϊόντα του, είναι κρίσιμα για το stress, τις λοιμώξεις, αλλά και για τους αθλητές. Σε πολλές Σκανδιναβικές χώρες συστατικά του γάλακτος όπως πρωτεΐνες ορού και το γλουταμινικό οξύ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή energy drinks για αθλητές, τα οποία αυξάνουν τη σύνθεση γλυκογόνου και μειώνουν την κόπωση (fatigue syndrome).
Την ποιοτική και διαιτητική αξία του αυγού τόνισε ο επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής κ. Κ. Φεγγερός, επισημαίνοντας ότι το αυγό έχει υψηλή βιολογική αξία (την υψηλότερη ανάμεσα στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης) και παράλληλα χαμηλή ενεργειακή αξία (ένα αυγό 60γρ έχει 80 θερμίδες).
Τα συμπεράσματα της ημερίδας ήταν ότι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής και ότι θα πρέπει ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι μπορούν να καταναλώνονται χωρίς ενδοιασμούς σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο υγιών ατόμων, στο οποίο δε θα παραλείπονται φυσικά, τρόφιμα από τις άλλες ομάδες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.
Διαβάστε επίσης
- Διαβάζετε τι τρώτε
- 10 εταιρείες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που αγοράζουμε
- 96 δισ. ευρώ ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι σε διαιτητικά προϊόντα
- Επιτροπή γονέων θα κρίνει τα προϊόντα διατροφής που απευθύνονται σε παιδιά
- Εύσημα της ΕΕ στην Ελλάδα για οικολογικά προϊόντα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.