Εμβόλιο ερυθράς

Γενικά

To εμβόλιο της ερυθράς είναι ένα εμβόλιο από ζωντανούς εξασθενημένους ιούς που παρέχει προστασία από την ερυθρά. Αποτελείται το ζωντανό εξασθενημένο στέλεχος Wistar RA-27/3 του ιού της ερυθράς, που έχει καλλιεργηθεί σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα. Κάθε δόση περιέχει 25 mcq νεομυκίνης. Δεν περιέχει συντηρητικά. Σορβιτόλη και υδρολυμένη ζελατίνη έχουν προστεθεί ως σταθεροποιητικοί παράγοντες. Κυκλοφορεί σε μονοδύναμο ή διδύναμο (ιλαράς-ερυθράς), ή τριδύναμο (MMR ή PRIORIX).

Ενδείξεις

Προφύλαξη από ερυθρά σε άτομα που δεν έχουν αρρωστήσει μετά τον 15 μήνα Απαραίτητος είναι ο εμβολιασμός σε όλες τις γυναίκες 3 μήνες πριν από πιθανή εγκυμοσύνη και εφόσον ο έλεγχος των αντισωμάτων για φυσική μόλυνση είναι αρνητικός.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται :
– κατά την διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων,
– σε άτομα με υπερευαισθησία( στην νεομυκίνη,
– σε εγκύους και θα πρέπει να αποφεύγεται η κύηση για 3 μήνες μετά από τον εμβολιασμό,
– σε άτομα με ενεργό φυματίωση,
– σε άτομα με λευχαιμία ή άλλα κακοήθη νοσήματα (εμβολιασμός γίνεται μετά την ύφεση της νόσου και συγκεκριμένα 3 μήνες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας),
– σε άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια με εξαίρεση την ασυμπτωματική ή συμπτωματική λοίμωξη από τον ιό του AIDS, γιατί η φυσική νόσηση θα είναι πολύ βαριά και
– σε ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία π.χ. κορτιζόνη (πάνω από 15 μέρες), υποβάλλονται σε ακτινοβολία.

Να τονίσουμε ότι η εγκυμοσύνη της μητέρας δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό του παιδιού της, ενώ επειδή ο ιός του εμβολίου καλλιεργείται σε ανθρώπινα διπλοειδή κύτταρα και όχι σε κύτταρα εμβρύου όρνιθας, όπως τα εμβόλια της ιλαράς και της παρωτίτιδας, δεν υπάρχει θέμα αλλεργίας στο αυγό, όταν χορηγείται ως μονοδύναμο εμβόλιο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Πόνος, ερυθρότητα και σκληρία στο σημείο της ένεσης, πυρετός (380 C ή περισσότερο), λεμφαδενίτιδα και εξάνθημα (τα δύο τελευταία εμφανίζονται μεταξύ 5ης και 12ης μέρας από τον εμβολιασμό) είναι οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.. Σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν αρθραλγία ή και αρθρίτιδα περιφερική νευρίτιδα,πονόλαιμος, εγκεφαλίτιδα και θρομβοπενική πορφύρα.

Πότε χορηγείται και πώς

Χορηγείται υποδόρια σε 2 δόσεις. Η πρώτη γίνεται σε ηλικία 15 μηνών (μέχρι τότε παρέχεται προστασία από τα μητρικά αντισώματα, που περνούν από τον πλακούντα στο έμβρυο) και η δεύτερη σε ηλικία 4-6 ετών κατά την Συμβουλευτική Επιτροπή για την εφαρμογή της Ανοσοποίησης (ACIP), ή σε ηλικία 11-12 ετών κατά την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία (ΑΑΡ). Σε περίοδο επιδημίας μπορεί να χορηγηθεί και σε ηλικία μεγαλύτερη των 6 μηνών, αλλά θα πρέπει να επαναληφθεί στην ηλικία των 15 μηνών για να έχουμε καλύτερη αντισωματική απάντηση.

Μορφή – συσκευασία

Το εμβόλιο αποτελείται από φιαλίδιο μιας δόσης με λυόφιλη σκόνη και διαλύτη 0,5 ml στείρο απεσταγμένο νερό. Οταν γίνεται η ανασύσταση του εμβολίου, η ενέσιμη δόση είναι 0,5 ml και περιέχει 1000 μονάδες TCID50 (δόση μόλυνσης κυτταροκαλλιέργειας κατά 50%) ιού ερυθράς.

Σταθερότητα – Συντήρηση

Διατηρείται σε θερμοκρασία 2-8 °C και σε σκοτεινό μέρος. Διατηρείται 6 εβδομάδες στους 22 °C και 1 εβδομάδα στους 37 °C. Πρέπει να χορηγείται εντός 8 ωρών από την ανασύστασή του.

Παρατηρήσεις

– Παρέχει προστασία για την ερυθρά στο 99% των εμβολιασθέντων.
– Πρέπει να χορηγείται ένα μήνα πριν ή μετά την χορήγηση άλλων εμβολίων. Ωστόσο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με το DTΡ (διφθερίτιδας -τετάνου- κοκκύτη), OPV ή IPV (εμβόλια για πολιομυελίτιδα) σε διαφορετικό σημείο και με διαφορετική σύριγγα.
– Το εμβόλιο αναβάλλεται για 3 μήνες αν έχει γίνει μετάγγιση αίματος ή έχει χορηγηθεί γ-σφαιρίνη. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα δεν θα πρέπει να γίνει μετάγγιση αίματος ή να χορηγηθεί γ-σφαιρίνη για 2 τουλάχιστον εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.

Διαβάστε επίσης