Η ύπνωση εξ΄ αποστάσεως, με την βοήθεια videolink, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σκωτία, καθώς σύμφωνα με έρευνα, οι ασθενείς, κυρίως απομακρυσμένων περιοχών, προτιμούν να υποβληθούν σε αυτή, παρά να μεταβούν στην πόλη όπου εργάζεται ο γιατρός τους.
Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την κλινική ψυχολόγο στο νοσοκομείο Royal Cornhill στο Aberdeen, κ. Susan Simpson, είχε σαν στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο η τηλε-ύπνωση είναι εξίσου αποτελεσματική ως θεραπεία, με την ύπνωση στην οποία υποβάλλεται ο ασθενής στο ιατρείο.
Στην μελέτη πήραν μέρος 6 ασθενείς που υπέφεραν από αϋπνία, διάφορες φοβίες ή ψυχογενείς διαταραχές της διατροφής (νευρική ανορεξία, βουλιμία). Με τη βοήθεια του videolink, οι ασθενείς έβλεπαν και άκουγαν την γιατρό τους σε μία οθόνη στην πόλη Lerwick, ενώ η ίδια βρισκόταν και επικοινωνούσε μαζί τους στο Aberdeen.
Οι ασθενείς, όχι μόνο αισθάνονταν καλύτερα μετά από την θεραπεία, αλλά είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ένοιωθαν πιο άνετα, σε σχέση με το αν ήταν πρόσωπο με πρόσωπο με τον γιατρό τους.
Η κ. Simpson επισημαίνει ότι η έρευνα αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες της τηλε-ιατρικής, καθώς ασθενείς που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή ακόμα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, μπορούν να υποβληθούν σε θεραπείες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.