Κρέας και μάλιστα χοιρινό, το οποίο θα μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και όσοι έχουν προβλήματα υψηλής χοληστερίνης, κατάφεραν να παρασκευάσουν Ιάπωνες επιστήμονες με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Το νέο αυτό χοιρινό κρέας, περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ακόρεστα, αφού προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους χοίρους οι οποίοι περιέχουν γονίδιο από σπανάκι. Το γονίδιο αυτό είναι υπεύθυνο για ένα ένζυμο το οποίο μετατρέπει τα κορεσμένα λιπαρά σε ακόρεστα, με αποτέλεσμα το χοιρινό κρέας να γίνεται πιο υγιεινό. Οι επιστήμονες από το τμήμα βιολογικών επιστημών και τεχνολογίας του πανεπιστημίου Kinki της Ιαπωνίας και Εθνικού Ινστιτούτου Βιολογίας της χώρας, αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που εισάγεται γονίδιο από φυτά σε μεγάλο θηλαστικό.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το γονίδιο FAD2, το οποίο μετατρέπει το κορεσμένο λίπος σε λινολεϊκό οξύ (πολυακόρεστο λιπαρό οξύ της σειράς ω-6).
Το γονίδιο αυτό, εκτός από το σπανάκι, περιέχεται σε πολλούς φυτικούς οργανισμούς, ενώ δεν περιέχεται στους ζωικούς οργανισμούς, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η λήψη του λινολεϊκού οξέος μέσω της διατροφής.
Το λινολεϊκό οξύ συγκαταλέγεται στα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο άνθρωπος χρειάζεται να λαμβάνει μέσω των τροφίμων, αφού δεν μπορεί να το συνθέσει ο οργανισμός.
Το νέο λοιπόν χοιρινό κρέας εκτός από το ό,τι περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, των οποίων η υπερκατανάλωση έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, παρέχει και το απαραίτητο λινολεϊκό οξύ.
Οι ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του ένζυμου FAD2, από τη ρίζα του φυτού (σπανάκι), και να το εισάγουν σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο χοίρου, το οποίο στη συνέχεια εμφυτεύτηκε σε θηλυκό χοίρο.
Στους γενετικά τροποποιημένους χοίρους που γεννήθηκαν, το ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν αυξημένο κατά 20%, σε σχέση με τους κοινούς χοίρους.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα γονίδια παρέμειναν στους χοίρους για τρεις γενιές. Ανάλογα πειράματα που είχαν γίνει παλαιότερα σε ποντίκια είχαν αυξήσει το ποσοστό των πολυακόρεστων λιπιδίων κατά 40%, ενώ τα γονίδια παρέμειναν στα ποντίκια για επτά γενιές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι τα γονίδια κληρονομήθηκαν στις επόμενες γενιές, δείχνουν ότι γονίδια φυτών λειτουργούν κανονικά και σε ζωικούς οργανισμούς.
Φυσικά απομένει στους επιστήμονες κάτι πολύ βασικό. Να αποδείξουν ότι οι γενετικά τροποποιημένοι ζωικοί οργανισμοί είναι υγιείς και ότι το κρέας που προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα ζώα είναι ασφαλές.
Διαβάστε επίσης
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.