Το πόσο σημαντικό είναι το υγιεινό (φυσιολογικό) σωματικό βάρος, για την υγεία, αλλά και το πόσο διαφοροποιείται από το χαμηλό σωματικό βάρος ή αυτό που προσπαθούν πολλοί να παρουσιάσουν ως ιδανικό, προσπαθούν να τονίσουν οι ειδικοί κατά την εβδομάδα υγιεινού βάρους (Healthy Weight Week) που γιορτάζεται στις ΗΠΑ από 20 έως 26 Ιανουαρίου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εβδομάδα του υγιεινού σωματικού βάρους βρίσκεται στις αρχές του χρόνου και μάλιστα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων όπου οι διαιτητικές καταχρήσεις “έπληξαν” τους περισσότερους. Ο Ιανουάριος χαρακτηρίζεται από τη φράση “αύριο αρχίζω δίαιτα” η οποία συνήθως επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή βράδυ, οδηγώντας τους περισσότερους σε μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αισθήματα ενοχής, για τα κιλά που πήραν ή τα κιλά που ζυγίζουν.
Η εβδομάδα του υγιεινού βάρους προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, κατά τον οποίο επιδιώκεται η πρόληψη των προβλημάτων που σχετίζονται τόσο με τη διατροφή όσο και με το σωματικό βάρος.
Παράλληλα, στα πλαίσια της εβδομάδας υγιεινού βάρους, επιβραβεύονται όσοι ανατρέπουν την προώθηση του χαμηλού σωματικού βάρους, όπως κατάλογοι ρούχων που χρησιμοποιούν μοντέλα ανεξαρτήτου σωματικού βάρους ή τηλεοπτικές εκπομπές που δεν προωθούν την τέλεια σιλουέτα.
Επιπλέον δίνονται και “αντιβραβεία” για προϊόντα απώλειας βάρους όπως σκουλαρίκια ή παντόφλες που αδυνατίζουν ή ειδικά εκχυλίσματα σπάνιων ασιατικών βοτάνων που μετατρέπουν το λίπος σε…νερό!
Ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής χαρακτηρίζεται από την πρόσληψη τροφής που χωρίζεται σε τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ (μικρογεύματα) που κατευνάζουν το έντονο αίσθημα της πείνας στα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα. Η πρόσληψη της τροφής ελέγχεται κυρίως από τα εσωτερικά μηνύματα της πείνας, της όρεξης και του κορεσμού. Πιο απλά δηλαδή, τρώμε όταν πεινάμε και σταματάμε το φαγητό όταν νιώθουμε ικανοποιημένοι από το φαγητό.
Ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής, εκτός από το ό,τι παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ευχαρίστηση και μπορεί να συσχετιστεί και με κοινωνική συνεύρεση. Ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής δε δημιουργεί ενοχές.
Οσον αφορά το υγιεινό σωματικό βάρος, θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του υγιεινού (φυσιολογικού) και του χαμηλού. Οι αδύνατοι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα και υγιείς, ούτε όμως και οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι έχουν απαραίτητα κάποια ασθένεια.
Η επιστημονική προσσέγγιση για το τι χαρακτηρίζεται φυσιολογικό ή και υγιεινό σωματικό βάρος δεν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό κιλών ανά περίπτωση, αλλά επιτρέπει μία διακύμανση του σωματικού βάρους, πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα, ανάλογα με το ανάστημα, το φύλο, την ηλικία.
Ετσι λοιπόν τα πλαίσια φυσιολογικού σωματικού βάρους, για κάθε ένα ξεχωριστά μπορεί να καθοριστεί από τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μίας τιμής η οποία συσχετίζει, το ανάστημα και το φύλο.
Οταν ο ΔΜΣ βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές 20 και 25 το σωματικό βάρος βρίσκεται στα πλαίσα του φυσιολογικού. Για τιμές κάτω από 20 μιλάμε για ελλιποβαρή άτομα και τιμές πάνω από 25 χαρακτηρίζουν τα υπέρβαρα άτομα. Η παχυσαρκία αναφέρεται σε τιμές του ΔΜΣ πάνω σπό 30.
Λόγω όμως των λανθασμέων πρότυπων που παρουσιάζονται και προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ αλλά και από τη βιομηχανία αδυνατίσματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι (και περισσότερο εκείνες) που θεωρούν ότι απέχουν πολύ από τα πλαίσια του φυσιολογικού σωματικού βάρους, των ώρα που δε χρειάζεται να χάσουν ούτε …ένα γραμμάριο.
Η εμμονή για αδυνάτισμα και υπερβολική αδυναμία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στις γυναίκες όσο και στα παιδιά.
Τετράχρονα κοριτσάκια, στις ΗΠΑ και όχι μόνο, ρωτούν τη μητέρα τους “Μαμά μήπως είμαι χοντρή;”, εξάχρονα έχουν αναπτύξει ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, δεκάχρονα περιορίζουν την πρόσληψη της τροφής, ενώ παρα πολλά έφηβα κορίτσια παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά λόγω της κακής διαιτητικής συμπεριφοράς.
Πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο ότι η αδυναμία, το ιδανικό ή το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος δεν αποτελεί υγεία, και πολύ συχνά δεν είναι ωραίο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ωραίο προκύπτει ετυμολογικά από τη λέξη ώρα.
Απολαύστε λοιπόν το φαγητό, στα πλαίσια της λογικής, ακολουθώντας όσο μπορείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, στα πλαίσια ενός γενικότερα υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος θα σας χαρίσει και σωματική αλλά και ψυχική υγεία.
Μην ξεχνάτε ότι υγιής είναι αυτός ο οποίος τρώει σωστά, όχι αυτός που τρώει λίγο. Είναι προτιμότερο να απέχει κάποιος από το ιδανικό σωματικό βάρος και να έχει καλές διατροφικές συνήθειες παρά να είναι αδύνατος με κακή διαιτητική συμπεριφορά.
Διαβάστε επίσης
- Ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας για τους αγρότες από την Interamerican
- Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας
- Συνάντηση Σημίτη με τον υπουργό Υγείας κ. Στεφανή
- Επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Στεφανή στο ΟΚΑΝΑ
- Συνήγορο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η Ν.Δ.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Σπούδασε Διατροφή στο Πανεπιστήμιο Newcastle της Αγγλίας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1997. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Ασκεί τη Διαιτολογία στην Αθήνα.