Το έντονο στρες, ακόμα και για μικρές χρονικές περιόδους, μπορεί μακροχρόνια να επηρεάσει αρνητικά τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινών ερευνητών του Hebrew University στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με την μελέτη το στρες προκαλεί μείωση της παραγωγής μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερευαισθησία στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Πρόκειται για την ακετυλοχολινεστεράση (AChE), μία ουσία η οποία ελέγχει την ροή των ερεθισμάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Το στρες προκαλεί τον σχηματισμό μίας τροποποιημένης μορφής της AchE, η οποία κάνει τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα ιδιαίτερα ευαίσθητα στους νευροδιαβιβαστές, για πολλές εβδομάδες μετά την εμφάνιση του στρες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δεν έχει διαπιστωθεί ότι αν ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στον άνθρωπο, αν και βασίστηκε σε συμπτώματα που παρουσιάζονται σε ασθενείς με μετατραυματικό σύνδρομο.
Τέτοια συμπτώματα είναι η ισχυρή δράση φαρμάκων ακόμα και σε μικρές δόσεις, κατάθλιψη, δυσκολίες στη συγκέντρωση, άγχος και αϋπνίες.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη διαλεύκανση των μηχανισμών εκείνων διαμέσου των οποίων το στρες οδηγεί στην εμφάνιση μακροχρόνιων προβλημάτων, αλλά και στην αναθεώρηση των δόσεων των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς με μετατραυματικό σύνδρομο, ιδίως αυτών που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης
- Ενα στα δύο παιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας στη Ρωσία
- Αγένεια και εχθρότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα
- Γκολ και θέαμα, αλλά και προβλήματα υγείας
- Προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Υπάρχει αντιμετώπιση
- Αναπνευστικά προβλήματα σε εργαζόμενους στη Σαλαμίνα
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.