Αδυνατούν να βρουν δήμιο που θα διεκπεραιώνει τις εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού οι αρχές της Σουαζιλάνδης, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται στην ιδέα να καταφύγουν στις εκτελέσεις με θανατηφόρα ένεση, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της αφρικανικής χώρας.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μαουένι Σιμελάνε στο πρακτορείο Ρόιτερ, οι ενέσεις δεν χρειάζεται να γίνονται από ένα ειδικευμένο άτομο, αλλά μόνον από γιατρό και είναι πιθανό να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα από φέτος.
Το υπουργείο, που δημοσίευε σε ολόκληρο τον κόσμο αγγελίες για την πρόσληψη δημίου από το 1998, ομολογεί τώρα πως οι έρευνες απέβησαν άκαρπες, καθώς δεν κατόρθωσε τελικά να ανακαλύψει ένα άτομο κατάλληλο για μία τέτοια εργασία.
Σημειώνεται ότι στα κελλιά των μελλοθανάτων των φυλακών υψίστης ασφαλείας Ματσάφα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Εμπαμπάν, κρατούνται εννέα καδικασμένοι σε θάνατο. Η τελευταία εκτέλεση στη Σουαζιλάνδη πραγματοποιήθηκε το 1983.
Σύμφωνα με περσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, η πλειοψηφία των πολιτών της Σουαζιλάνδης τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής και ζήτησαν να περιληφθεί και στο νέο σύνταγμα.
Ωστόσο οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν επιφυλάξεις για τη γνησιότητα της έρευνας.
Στη Σουαζιλάνδη, που διοικείται από το βασιλιά Μσουάτι Γ’ από το 1973, ισχύει η θανατική ποινή, αλλά έχουν καταργηθεί τα πολιτικά κόμματα και εν πολλοίς η ελευθερία του Τύπου.
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.