Ενα νέο φάρμακο για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, από την οποία πάσχουν περίπου 100.000 Έλληνες, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στη χώρα μας, αλλά και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε για έγκριση πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εκτίμησης Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) και βασίζεται σε ένα εκτενές, παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικών μελετών διάρκειας έως και 52 εβδομάδων, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 3.400 ασθενείς με σχιζοφρένεια.
Το βασικό πλεονέκτημα της Αριπιπραζόλης (Aripiprazole), όπως ονομάζεται η δραστική ουσία του νέου σκευάσματος, είναι το ευνοϊκό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς και ταχύτερος έλεγχος των συμπτωμάτων.
Ο μηχανισμός δράσης της θεωρείται ουσιαστικά διαφορετικός από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα αντιψυχωτικά φάρμακα. Η δράση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγωγή σταθεροποιεί τα ντοπαμινεργικά και σερετονινεργικά συστήματα του εγκεφάλου.
Κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών η νέα θεραπεία έδωσε στατιστικά σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Oι διακοπές της θεραπείας εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών σε ασθενείς που έλαβαν το νέο φάρμακο δεν είχαν στατιστική διαφορά συγκριτικά με τις διακοπές της θεραπείας εξαιτίας ανεπιθύμητων ενεργειών σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
“Τόσο οι ιατροί, όσο και οι ασθενείς χρειάζονται επιλογές στη θεραπεία της σχιζοφρένειας που να συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα των νεότερων αντιψυχωτικών φαρμάκων με ένα πιο ευνοϊκό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών”, σχολίασε ο κ. Jeffrey Lieberman, MD, Αντιπρόεδρος Ψυχιατρικής, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας – Chaper Hill.
“Αν και υπάρχει ένας αριθμός, ήδη διαθέσιμων θεραπειών, που προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, ένας από τους κύριους λόγους που οι ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία τους ή επανειλημμένα αλλάζουν θεραπεία είναι διότι αισθάνονται τις ανεπιθύμητες ενέργειες ως αναπηρία (ανικανότητα). Η μείωση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένα κλινικά αποτελέσματα.”
“Η σχιζοφρένεια όχι μόνο επηρεάζει τους ασθενείς μ ένα πολύ καταλυτικό τρόπο, αλλά έχει και μια τρομακτική επίδραση στους βοηθούς και τις οικογένειες τους.” ανέφερε ο Lamberto Andreotti, Πρόεδρος Ευρώπης της Bristol-Myers Squibb, συμπληρώνοντας ότι “Ελπίζουμε ότι η Αριπιπραζόλη θα αποτελέσει μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή για τους ιατρούς, τους ασθενείς και τους βοηθούς τους.”
H Αριπιπραζόλη είναι φάρμακο έρευνας, και θα αποτελέσει την πρώτη εκπρόσωπο μιας νέας γενειάς ατυπικών αντιψυχωτικών φαρμάκων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες Bristol- Myers Squibb και Otsuka συνεργάζονται στην ανάπτυξη και διάθεση της Αριπιπραζόλης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Διαβάστε επίσης
- Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
- Γιατροί ΕΟΠΥΥ: ΝΑΙ στα γενόσημα, ΟΧΙ στη δραστική ουσία
- Κρήτη: οι γιατροί του Λασιθίου για τα γενόσημα
- Η αλήθεια για τη δραστική ουσία
- Σφοδρή αντίδραση των γιατρών για τη δραστική ουσία
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.