Μάχη …με την καρδιά τους φαίνεται ότι δίνουν χιλιάδες Ελληνίδες οι οποίες χρόνο με το χρόνο “κλέβουν” το θλιβερό προνόμιο που κατείχαν μέχρι και σήμερα οι άνδρες στις καρδιοπάθειες. Τα τελευταία χρόνια, τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν, με τις γυναίκες, αλλά και τα νέα παιδιά, να πλήττονται περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σήμερα η αναλογία στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ανδρών και γυναικών είναι 3 άνδρες προς μία γυναίκα, όταν παλαιότερα η αναλογία αυτή ήταν 5 προς μία αντίστοιχα. Σημαντικότερο όμως είναι ότι οι γυναίκες αγνοούν τους κινδύνους ακόμη και όταν παρουσιάζονται κάποια πρόδρομα καρδιαγγειακά συμπτώματα, δεν επισκέπτονται το γιατρό, καθώς λαθεμένα πιστεύουν ότι είναι άτρωτες λόγω των οιστρογόνων.
Ανησυχητικά είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν στη νεολαία μας, καθώς όλο και συχνότερα διαγιγνώσκονται καρδιαγγειακά περιστατικά σε ηλικίες κάτω των 25 ετών! Γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους.
Τα παραπάνω στοιχεία για τις καρδιαγγειακές παθήσεις στη χώρας μας παρουσίασαν, σε συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης κ. Χ. Γαβράς, ο καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Κόκκινος και ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζάνειου νοσοκομείου Πειραιά κ Σ. Φούσας, με αφορμή τη διεξαγωγή της 14ης Διημερίδας με θέμα “Εξελίξεις στην Καρδιολογία”, που διοργανώνει το Καρδιολογικό Τμήμα του Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά.
Oπως ανέφερε ο κ. Φούσας, τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να υποστούν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό συμβαίνει κυρίως αφότου οι γυναίκες βγήκαν στο καθημερινό στίβο και παράλληλα έχουν αυξήσει όλους τους παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, καθιστική ζωή, άγχος, κακή διατροφή με αποτέλεσμα την εμφάνιση χοληστερίνης, σακχαρώδη διαβήτη, κλπ), εξήγησε ο Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου νοσοκομείου Πειραιά.
Αναφερόμενος στα ‘θύματα’ των καρδιαγγειακών παθήσεων, ο κ. Φούσας επισήμανε ότι το έμφραγμα ”χτυπά” όλο και συχνότερα τις νεώτερες ηλικίες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των εμφραγμάτων που σημειώνεται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν από λίγες μέρες νοσηλεύτηκε στην εντατική μονάδα του Καρδιολογικού Τμήματος του Τζανείου Νοσοκομείου, με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ένας νέος μόλις 25!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Φούσας, μόνο το 2001, στην Καρδιολογική Κλινική του Τζανείου Νοσοκομείου εξετάστηκαν 25.764 ασθενείς, από τους οποίους 4.312 παρέμειναν στο νοσοκομείο. Αλλά και στην εντατική Καρδιολογική μονάδα νοσηλεύτηκαν 1,579 ασθενείς εκ των οποίων 470 (363 άντρες, 107 γυναίκες) είχαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ιδιαίτερα σημαντικό όμως για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι και ο χρόνος προσέλευσης των ασθενών στο νοσοκομείο από την έναρξη του πόνου.
Οπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων της Καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου, οι γυναίκες προσέρχονται καθυστερημένα στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους άνδρες, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν σχετική συμπτωματολογία.
Ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Κόκκινος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που παίζει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου και γενικότερα των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οπως είπε, ”δυστυχώς, στην χώρα μας η πρόληψη δεν τυγχάνει ιδιαίτερης… εκτίμησης με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται τα καρδιαγγειακά περιστατικά”.
Ενισχύοντας τη θέση αυτή παρουσίασε τα αποτελέσματα Ευρωπαϊκής Ερευνας (ΕUROASPIRE II) που αφορά τη στεφανιαία νόσο και διεξήχθη σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και που αποκάλυψε ότι το επίπεδο πρόληψης στην Ευρώπη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι: το 21% των αρρώστων καπνίζουν ακόμα, παρά τη διαγνωσθείσα στεφανιαία νόσο, 31% είναι παχύσαρκοι, 50% έχουν επίπεδα αρτηριακής ίσα ή ανώτερα από 140/90mmHg, 58% παρουσιάζουν αυξημένη χοληστερίνη και 20% έχουν ιστορικό διαβήτη.
Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε ότι όσο αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών μετά την Ισπανία, ενώ η Ουγγαρία το χαμηλότερο. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο από πλευράς ρύθμισης αρτηριακής πίεσης και λιπιδίων αίματος.
Το 52% των ασθενών οι οποίοι εισήλθαν στο Ωνάσειο με οξέα ισχαιμικά σύνδρομα, ανέφερε ο καθηγητής, κάπνιζαν και περίπου 50% είχαν αυξημένα λιπίδια και αρτηριακή πίεση, ποσοστά πολύ υψηλά και που ερμηνεύουν την εμφάνιση των συνδρόμων σε αυτούς τους άρρωστους.
Διαβάστε επίσης
- Γιατί οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες;
- Η οστεοπόρωση προτιμά τις γυναίκες
- Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό
- Αντρες και γυναίκες προτιμούν τις μακροχρόνιες σχέσεις
- Ο χώρος της πληροφορικής δεν γοητεύει τις γυναίκες
Επιμέλεια σύνταξης ειδήσεων σχετικών με την Υγεία (Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο) για το site Care.gr.